instant fap

Obiteljsko imanje fudbalera Marija Stanića na Bijači još jednom proglašeno najljepšim

Obiteljsko imanje na Bijači u Hercegovini pobjednik je petog natječaja Graditeljske nagrade CEMEX u kategoriji Stambenih građevina

Ovogodišnji dobitnik predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 21. međunarodnom natjecanju CEMEX Building Award u Meksiku, priopćeno je iz agencije Prime Communications.

Neovisni Odbor nagrade koji su činili prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, prof.dr.sc. Jaroslav Vego, redoviti profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te mr. Saša Čvoro, viši asistent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Sveučilišta u Banjaluci, odlučio je projektu Obiteljsko imanje u Hercegovini (Bijača) dodijeliti Graditeljsku nagradu CEMEX za 2012. godinu u kategoriji Stambenih građevina.

Obiteljsko imanje na Bijači u Hercegovini

CEMEX-ovim priznanjem nagrađeni su izvođač radova tvtka TD Company iz Ljubuškog te zagrebački dvojac koji je osmislio projekt, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta.

Član Odbora, prof.dr.sc. Mustafa Hrasnica, povodom dodjele nagrade izjavio je: “Pobjednički projekt je na zanimljiv i originalan način uklopio građevine ovog obiteljskog imanja u okoliš i time dobio savršeno stapanje tradicionalne gradnje i održivog življenja. Time je postao najbolji primjer smjera u kojem naše graditeljstvo treba ići, a to je promicanje održive gradnje i poštivanje prirode u koju takvu gradnju treba smjestiti. Čestitam pobjednicima i želim im puno uspjeha na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX“.

Obiteljsko imanje na Bijači u Hercegovini

Arhitekt Tomislav Ćurković u ime nagrađenog dvojca rekao je:

– “Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji s ambijentom.

– Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznat od strane tvrtke CEMEX, koja se svojim djelovanjem zalaže za popularizaciju održive gradnje u svijetu, a kolegama iz ocjenjivačkog suda u Bosni i Hercegovini zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.“

Obiteljsko imanje na Bijači u Hercegovini

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I. Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banja Luke.

Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje.

Prošle je godine BiH predstavljao sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle.

KOMENTARI