Objavljena lista simptoma koje može izazvati ruska vakcina Sputnik V

HomeVijestiGlobus

Objavljena lista simptoma koje može izazvati ruska vakcina Sputnik V

Samoubilački napad u Rusiji, tri bombaša se raznijela u policijskoj stanici

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone Sputnik V, dobijaju potvrdu o vakcinisanju i uputstvo za pacijenta sa spiskom simptomakoji se mogu javiti nakon vakcinacije, sa savjetima kako postupiti u takvim slučajevima.

U uputstvu se navodi da svaki deseti čovjek, vakcinisan vakcinom Sputnik V, može osjećati slabost ili mučninu.

U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi, a ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu – to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta.

Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opći umor i mučnina savjetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

U uputstvu se ističe da se kod 5,7 posto vakcinisanih mogu javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

“U slučaju da je tjelesna temperatura iznad 38 stepeni preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lijekova, neophodno je javiti se ljekaru”, dodaje se u uputstvu, piše Buka.

Kod 4,7 posto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mjestu vakcinisanja. Po pravilu liječenje nije potrebno, ali se može uzeti lijek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osjećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osjećaj golicanja u grlu i njima se savjetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos. U manje od jedan posto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od potpredsjednika ruske Vlade Tatjane Golikove da naredne sedmice počne masovna vakcinacija od virusa korona.

Vakcina Sputjik V, koju proizvodi Naučno-istraživački institut Gamaleja, u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. augusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv koronavirusa na svijetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu Epivak korona centra Vektor, a u pripremi je i treća.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0