instant fap

Objesio se 26-godišnji Aaron Swartz, osnivač Reddita i borac za slobodu interneta

Objesio se 26-godišnji Aaron Swartz, osnivač Reddita i borac za slobodu interneta

Suosnivač internet stranice Reddit i aktivista koji se borio da sadržaj na internetu bude besplatno dostupan javnosti Aaron Swartz (26) objesio se u petak svom stanu u Brooklynu

On je izvršio samoubistvo nekoliko nedjelja prije početka suđenja zbog navodne krađe miliona novinskih članaka iz elektronske arhive kako bi ih korisnicima ponudio besplatno.

Da je proglašen krivim, mogao je biti osuđen na više decenija zatvora i ogromnu novčanu globu.

Swartz, koji je patio od depresije, proglašen je mrtvim u petak naveče, a pronašla ga je njegova djevojka koja je zvala policiju.

Aronova neiscrpna radoznalost, kreativnost i briljantnost; njegova duboka empatija i sposobnost za nesebičnu, bezgraničnu ljubav; njegovo odbijanje da prihvati nepravdu kao neizbježnu – sve to je učinilo svijet i naše živote daleko svijetlijim. Mi smo zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njim, zahvalni smo onima koji su ga voleli i podržavali i svima koji nastavljaju njegov rad zarad boljeg svijeta, poručila je Swartzova porodica u saopćenju.

Međunarodna neprofitna organizacija za digitalna prava Electronic Frontier Foundation poručila je da je Swartz bio “vrhunski  haker i aktivista”, prenosi AP.

– On je više od bilo koga dao doprinos tome da internet bude i ostane plodni ekosistem za otvoreno znanje, navela je ova organizacija.

KOMENTARI