Obnovljen pravoslavni hram u Starom Majdanu

HomeLokalne temeSanski Most

Obnovljen pravoslavni hram u Starom Majdanu

Asim Kamber: Ovu pobjedu posvećujem oslobodiocima Sanskog Mosta

 Svečano otvorenje obnovljene Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Starom Majdanu, varošici udaljenoj desetak kilometara od Sanskog Mosta, upriličeno je u proteklu nedjelju, te je tim povodom, u prisustvu velikog broja vjernika, služena sveta arhijerejska liturgija.

Bogosluženje je predvodio episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, skupa sa sveštenstvom i gostima iz drugih eparhija. Pomenuti vjerski objekat bio je oštećen tokom proteklog rata, a u proteklom periodu odvijala se njegova sanacija i obnova, koja je konačno nedavno privedena kraju. Ovom prilikom obavljen je čin osvećenja crkve i ona je predata na upotrebu sveštenstvu i vjernicima.

“Radujemo se i veselimo ovome činu i moram da priznam da sam prvi put u ovome hramu na poziv sveštenstva i naroda. Nadam se da će obnova ovoga hrama donijeti i obnovu života pravoslavnog naroda na ovim prostorima, da se ne zaborave naša ognjišta i da se vratimo iskonskoj tradiciji kako bismo sačuvali ono što smo naslijedili od naših predaka”, istakao je episkop Sergije.

Poslije služenja liturgije i čina osvećenja, organizovan je prigodan program u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Vreteno”, koje djeluje u obližnjem selu Koprivna, nadomak Oštre Luke, a poslije toga bogata trpeza i narodno zborovanje.

Inače, Stari Majdan je u prošlosti, prije nego što je to postao Sanski Most, bio središte administrativnog, svjetovnog, pa i vjerskog života na ovim prostorima, pa su u njemu svoja sjedišta imale sve vjerske zajednice, pa tako i pravoslavna.

“Ovaj hram svjedoči dugu istoriju i trajanje pravoslavnog življa na ovim prostorima. Poseban je i po tome što u prošlosti nije bio samo mjesto gdje su se obavljala bogosluženja, već je bio i pravoslavna škola u teška vremena kada se ovdje širila pismenost i kultura jezika.

Stari Majdan je bio mjesto susreta pravoslavlja, islama i katoličanstva, što ga je uvijek krasilo i čini ljepotu u životu ovoga mjesta. Zbog toga nas raduje ovaj čin jer je ovaj hram u poptunosti stavljen u bogoslužnu upotrebu vjernom narodu”, kazao je Neven Marinković, paroh staromajdanski.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0