instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Očekuje se rodna godina

Očekuje se rodna godina

Svi su pokazatelji da će ova godina, kada je riječ o voćarstvu na području općine Sanski Most, biti izuzetno rodna i uspješna, što je potvrdio i Enes Kobašlić, vlasnik najvećeg voćnjaka na ovim prostorima, smještenog na lokalitetu Fajtovci.

“Vegetativni razvoj voćaka odvija se na najbolji način, ove godine očekujemo rekordan urod šljive, što će biti prvi put nakon više godina da će šljiva dobro roditi na ovim prostorima. Takođe, ista stvar je i sa kruškom, dok će jabuke također biti rodne, ali u nešto manjem obimu zbog slabije oplodnje”, kaže Kobašlić.

Prema njegovim riječima, u toku je berba ranih sorta malina koje su također dobro rodile, a za plodovima vlada velika potražnja na tržištu.

“Ove godine, na sreću, nismo imali problem s pticama koje jedu plodove, kao što je to bilo nekih ranijih godina, pa je urod kompletno sačuvan. Plodovi su zdravi i sočni”, kaže Kobašlić.

Prema njegovim riječima, sve je ove godine išlo na ruku voćarima, zima je bila blaga, a u vrijeme cvjetanja kultura nije bilo mrazeva i niskih temperatura. Također, kako ističe ovaj iskusni voćar, kiše su pale na vrijeme i dobro natopile voćnjake, dok su područje Sanskog Mosta za sada zaobišle vremenske neprilike, pa nije bilo grada i tuče.

Za razliku od nekih drugih grana poljoprivredne proizvodnje, u Sanskom Mostu problem u voćarstvu je plasman proizvoda na tržište.

“Tu je i nelojalna konkurencija voća koje se uvozi te nepostojanje poticaja, izuzev za maline, pa smo prepušteni sami sebi”, dodaje Kobašlić.

Također, promjenljivi i nesigurni klimatski uslovi te ostali faktori posljednjih godina značajno ograničavaju razvoj voćarske proizvodnje, što se manifestuje time da voćari smanjuju obim proizvodnje, tako da je i Kobašlić umanjio broj stabala za oko 1.000, te se odlučio na sadnju nekih novih kultura kao što su kesten i orah. Dodaje kako je veliki broj njegovih kolega odustao od voćarstva, mnogi su se preorijentisali na druge grane poljoprivredne proizvodnje ili otišli na rad u inostranstvo.

KOMENTARI