instant fap

Od crtkarije do internetskog hita i mjesta u muzeju

Kada je prije nekoliko godina grafički dizajner Simon Tofield kemijskom olovkom nacrtao nestašnog mačka, nije ni sanjao da će njegov crtani film ‘Simon’ s cat’ postati internetski hit i zaslužiti mjesto u Muzeju crtanih filmova

 

Malo je onih koji se nisu susreli s barem jedim videom nestašnog mačka koji najrazličitijim metodama izluđuje i u bizarne situacije dovodi svoga vlasnika Simona te na kraju uvijek postiže baš ono što je i smjerao.

Simon Tofield, idejni kreator videa, svoj prvi animirani uradak pod nazivom ‘Cat Man Do’ objavio je 2008. kao plod vježbe svladavanja računalnog programa za animacije.

Gladni mačak koji na sve načine pokušava probuditi svoga vlasnika ubrzo je postao hit na Youtubeu te ga je dosad pogledalo više od 35.500.000 posjetitelja. Uspjeh prvog slijedili su i ostali animirani filmovi koji danas zajedno broje impresivnih 269 milijuna posjeta.

Sve su to razlozi zbog kojih je Tofieldov lik zaslužio svoje mjesto u Muzeju crtanih filmova (Cartoon Museum) u Londonu. Tamo je predstavljen u sklopu izložbe Animal Crackers na kojoj se, među ostalim, mogu vidjeti i svjetski poznati Wallace i Gromit, suicidalni zečevi iz serije Bunny Suicides za nešto starije gledatelje, te crtani klasici poput Mickeyja Mousea.

‘Čarolija crtića ‘Simon's Cat’ leži u njegovoj jednostavnosti. Svi koji imaju ili poznaju mačke prepoznat će ih u crtiću. Simonov mačak radi sve ono što rade ostale mačke i prikazan je na nevjerojatno autentičan način’, kazala je kustosica Anita O'Brien.

U razgovoru za Guardian otkrio je da obožavatelje crtanog mačka najviše zanima je li on stvaran, što je i otkrio na internetskoj stranici. Naime, kao inspiracija za sve nestašluke koje imamo prilike pratiti u filmićima poslužile su čak četiri mačke, Simonovi ljubimci Jess, Maisy, Teddy i Hugh. Filmove snima relativno sporo jer mu za samo sekundu crtića treba između 12 i 25 crteža.

Osim iznimne internetske popularnosti koja ga je dovela do statusa prepoznatljivog crtanog lika i mjesta uz poznate animirane mačke Toma i Sylvestera, Tofield razmišlja o izdavanju DVD kompilacije popularnih videa, a fanovi diljem svijeta imaju prilike kupiti i niz proizvoda s likom nestašnog ljubimca.

KOMENTARI