instant fap

Od danas na dijalizu u Prijedor

Od danas će, jedanaest bubrežnih bolesenika iz Sanskog Mosta, koji su do sada svakodnevno putovali na hemodijlaizu u Bihać, u narednom periodu usluge hemodijalize dobijati u Centru za dijalizu u Prijedoru.

Povodom toga, današnjem događaju u prijedorskom Dijaliznom centru prisustvovali su i entitetski, kantonalni i općinski zvaničnici. Potpisivanjem ugovora o pružanju usluga u Centru za hemodijalizu Prijedor, za pacijente sa područja općine Sanski Most između prijedorskog Centra za dijalizu i Kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“, napokon je završena sva formalno-pravna procedura, i otklonjene sve prepreke kako bi bubrežni bolesnici iz Sanskog Mosta mogli dobijati pomenute zdravstvene usluge u prijedorskoj bolnici.

Prijedorski hemodijalizni centar jutros je primio prvu grupu pacijenata. Bubrežni bolesnici iz Sanskog Mosta, koji su svakodnevno putovali i po 120 kilometara do Bihaća, prije izvjesnog vremena izrazili su želju, te uputili zahtjev da umjesto u kantonalnu bolnicu Bihać, usluge hemodijalize dobijaju u susjednom entitetu, odnosno Prijedoru koji je od Sanskog Mosta udaljen tridesetak kilometara. Kao osnovni razlog njihovog zahtjeva za promjenom dijaliznog centra, navedeno je da su putovanja veoma mučna i zamorna, i da loše djeluju na zdravlje pacijenata, istakao je Irfan Raković, predsjednik Udruženja teških bubrežnih bolesnika iz Sanskog Mosta, koji je 11 godina svakodnevno putovao na tretmane dijalize u Bihać.

Sa uslovima i pruženim tretmanom u dijaliznom Centru Prijedor bili su zadovoljni Esmir Habibović i Adnan Kurbegović, koji se po prvi put nalaze na dijaliznom tretmanu u ovom centru. Ljubomir Vuković, načelnik Dijaliznog centra u Prijedoru, istakao je da se radi o jednoj od najsavremenijih ustanova za pruženje ovih zdravstveni usluga, te je poželio dobrodošlicu pacijentima iz Sanskog Mosta. Zbog razlike u cijeni pružanja usluga hemodijalize, koje su u Republici Srpskoj skuplje nego u Unsko-sanskom kantonu, bilo je potrebno obezbijediti dodatna izdvajanja kako bi se realizovao aranžman između dvije bolnice. U međuvremenu, na prijedlog ministra zdravstva USK Amira Murića, Vlada Unsko-sanskog kantona je usvojila posebni program zdravstvene zaštite za bubrežne bolesnike iz Sanskog Mosta, te su za te namjene Zavodu zdravstvenog osiguranja USK izdvojena dodatna sredstva.

Jedna terapija hemodijalize košta 209 KM, od čega Federalni zavod izdvaja 158, dok je ostatak iznosa od 51 KM, na osnovu već usvojenog plana obezbijedio Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja, istakla je Aida Blažević, pomoćnik ministra zdravstva USK. Kako je istakao dr. Hajrudin Bošković, direktor Doma zdravlja u Sanskom Mostu, ova zdravstvena ustanova i dalje će nastaviti pružati usluge primarne zdravstvene zaštite bubrežnim bolesnicima iz Sanskog Mosta, kao i voditi brigu o njihovom prevozu do Prijedora. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno realizovanih aktivnosti iz oblasti pružanja hemodijaliznih usluga pacijantima iz Sanskog Mosta.

Općinski načelnik dr. Mustafa Avdagić, je u ime općine Sanski Most zahvalio svima koji su od početka bili angažovani na rješavanju problema sanskih bubrežnih bolesnika, te je spomenuo kako je ovo svjetli primjer međuentitetske saradnje iz oblasti zdravstva koji trebaju svi slijediti. Pacijenti će dijalizni centar prema utvrđenom rasporedu  posjećivati svaki dan u dvije smjene.

U Prijedoru će imati puni tretman tako da će pored procesa dijalize imati labaratorijske nalaze i sve neophodne lijekove. Akutna zbrinjavanja vršiće se također u dijaliznom centru u Prijedoru, a prijevoz pacijenata će vršiti Dom zdravlja u Sanskom Mostu. Važno je naglasiti da je ugovorom  ostavljena mogućnost da se broj pacijenata može mjenjati, ukoliko pacijenti iz Ključa odluče putovati na tretmane u dijalizni centar u Prijedoru.

KOMENTARI