instant fap

Od investicionog ciklusa Elektroprenosa očekuje se otvaranje 1.000 radnih mjesta

Od investicionog ciklusa Elektroprenosa očekuje se otvaranje 1.000 radnih mjesta

Nikšić je precizirao da će u naredne tri godine biti  investirano 200 miliona KM kojima Elektroprenos trenutno raspolaže i dodatnih 133 miliona dobiti koja se očekuje u te tri godine, što će biti raspoređeno u omjeru približno 59 posto za Federaciju BiH i 41 posto za Republiku Srpsku po učešću dioničara u vlasništvu Elektroprenosa.

Po njegovim riječima, od ovog investicionog ciklusa očekuje se otvaranje oko 1.000 novih radnih mjesta u cijeloj BiH, a entitetske vlade će učiniti sve da domaće kompanije dobiju poslove na realizaciji spomenutih investicija.

Nikšić je kazao, između ostalog, da je dogovorena raspodjela dobiti Elektroprenosa koja je akumilirana od  2007. do 2012. godine u iznosu od 98 miliona KM koja će biti uplaćena u entitetske budžete i pojasnio da će u FBiH 10 miliona biti uplaćeno Federalnom zavodu za zapošljavanje na osnovu poticaja za zapošljavanje. Četiri miliona bit će iskorištena za formiranje garantnog fonda za domaće kompanije u Union banci, te dodatnih 10 miliona za povoljnije kreditne linije.

On je naglasio da će investicije koje su danas dogovorene značiti dodatni zanos za ekonomiju BiH te da će njima biti povećan kvalitet elektrodistributivne mreže i povezanost BiH s ostatkom Evrope, čime će biti ispunjen još jedan uvjet na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da očekuje da će investicije biti realizirane neometano i precizirala da iznos investicija za RS iznosi približno 137 miliona KM. Ona je dodala da je na današnjoj Skupštini verifikovano pet novih izvršnih direktora Elektroprenosa BiH čime je kompletirana kadrovska struktura kompanije.

Cvijanović je pojasnila da će sredstava od 40 miliona KM koliko će biti uplaćeno u budžet RS-a biti iskorištena za podmirivanje dijela starih obaveza među kojima dominiraju poticaj za poljoprivredu i poticaj za izvoz.

KOMENTARI