instant fap

Od konjske zaprege se može živjeti

Od konjske zaprege se može živjeti

Namik Hadžiahmetović iz Sanskog Mosta, jedan je od rijetkih preostalih prevoznika u Sanskom Mostu koji danas koristi konjsku zapregu za obavljanje svakodnevnog posla.

Ovaj vrijedni čovjek kaže kako je ranije u Sanskom Mostu bilo mnogo prevoznika ovakvog tipa, ali da su u međuvremenu konjsku radnu snagu zamjenila mehanizovana prevozna sredstva. Ipak, Hadžiahmetović mnogo više vjeruje konjima za koje tvrdi da su najplemenitije i najpametnije životinje na svijetu. „Konj te nikada neće izdati, jer ta životinja daje uvijek sve od sebe pri obavljanju posla. Kod kamiona se pokvari mali dio i tada je cijelo vozilo neupotrebljivo.“, kaže Hadžiahmetović. Priznaje kako izdržavanje konja nije jeftino, ali dodaje kako, pored uzgoja ovih životinja, drži krave i drugu stoku.

Od prevozničkog posla i poljoprivrede, kako ističe, izdržava suprugu i troje maloljetne djece. Inače, u Sanskom Mostu Hadžiahmetović je poznat kao veliki veseljak koji često glasno zapjeva vozeći konjsku zapregu. Na njegovom repertoaru su obično stare sevdalinke ali i vesele pošalice koje sam smišlja. Kaže kako su njegove usluge mnogo jeftinije nego kod drugih sanskih prevoznika, tako da ni posla ne manjka. „Može se živjeti, jer nećeš ni zaraditi ako ne zasučeš rukave. Moje kolege se često žale, ne žele da rade prljave poslove. Ja prevozim sve što treba, stajsko đubrivo, smeće, građevinski materijal i ništa mi nije teško.“, kaže ovaj dobrodušni čovjek.

Dodaje kako su se uzgajanjem konja bavili i njegovi preci te da je taj posao duboko usađen u porodičnu tradiciju. Hadžiahmetović podsjeća kako se istim poslom bavio i njegov brat Muhamed, koji je tragično stradao. „Bilo je to za vrijeme rata i neko je u toku noći provalio i odveo njegove konje iz štale. Kada je ujutro vidio da ih nema, uzeo je štrik i sam sebi presudio.“, prepričava ovaj tragični događaj iz porodične biografije. Junak ove priče s ponosom kaže kako će njegov posao, uskoro preuzeti najstariji sin, te će se tradicija porodičnog posla nastaviti i u budućnosti. autor:radiosana

KOMENTARI