instant fap
NaslovnicaUncategorized

Od ostrožačkog dvorca Lotara Berksa, preko bužimske Svetinje, do Fatihove kamengradske Musale

Od ostrožačkog dvorca Lotara Berksa, preko bužimske Svetinje, do Fatihove kamengradske Musale

Bosanka krajina, kao i cijela Bosna, ćilimom je zastrta, kako je to opjevao naš veliki književnik, rahmetli Nedžad Ibrišimović. Prelijepe rijeke, potoci, ribari, šume, planine, lovci, bajkovite ravnice poput Medenog polja, stari gradovi, prirodni fenomeni, povijesni lokaliteti. Sve to mami turiste da u Bosanskoj krajini odmore oko i dušu.

Ljeto dolazi

Čarobna Una važi za jednu od najatraktivnijih rijeka Evrope. Mirnija i pitomija Sana ima, također, svoje adute. Fascinantni vodopad Blihe od 56 metara u susjedstvu rodne kuće rahmetli generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima kod Sanskog Mosta i brojna druga prirodna atraktivna područja preporučuju turistima ovaj kraj kao nezaobilaznu destinaciju.

Češki ambasador Tomaš Sunjog (Szunyog) rekao je jednom kako ga, uopće, fascinira ljubaznost bh. ljudi na svakom koraku, a onda, između mnogih ljepota BiH, prvenstveno preporučio ljepote Unsko-sanskog kantona (USK) i Nacionalnog parka „Una“… Dobri “vojnik” češke diplomatije dodao je kako se o ovim ljepotama ne zna dovoljno. To je i jedan od razloga da na ovim stranicama zavirimo malo u krajiški turistički vodič, jer ljeto “kuca na vrata”.

Evo nas na kompleksu Turističko-rekreacionog centra „Sedra“, na lijevoj obali Une ispod drevnog zamka Ostrožac, u prelijepom krajoliku. Udaljena je od Bihaća i Cazina 12 kilometara, a u sklopu hotela su restorani s nacionalnom kuhinjom, sobe sa 51 ležajem i četiri apartmana, tereni za tenis, mini golf, boćanje, autodrom za djecu. Čudesna Una uz hotel pruža mogućnost vožnje čamcima i kajacima. Sedra je razvila i tzv. teferič centar s pokrivenim ognjištem, neposredno uz rijeku sa starim mlinom i pekarom, i specijalitetima ispod sača, roštiljskim “čudesima” i, naravno, janjetinom s ražnja.

Pogled na kompleks hotela “Sedra”

Pogled na kompleks hotela “Sedra”

– U sklopu naše ponude su i jednodnevni izleti do starog grada Ostrožac, udaljenom pet kilometara od hotela, te posjeta Štrbačkom buku sa slapom od 24 metra – kaže nam Halil Bajramović, vlasnik hotela, koji nastoji da, osim tradicionalnih sadržaja kakvi su, recimo, svadbe, zabave, seminari i kongresi, razvije i produhovljenije muzičko-scenske manifestacije.

Tako je „Sedra“ posljednjih godina bila domaćin SEDRA Sevdah Festa na kome su Krajišnici mogli uživati u čarobnim izvedbama Amire Medunjanin, „Mostar Sevdah Reuniona“, Marije Šestić & DrAmmarProjecta te „Divanhane“. U „Sedri“ je prvi put u svojoj višedecenijskoj karijeri, odnosno u Krajini, gostovao i oduševio nenadmašni velemajstor starogradske pjesme Zvonko Bogdan.

Turiste koji dođu u Krajinu zasigurno će impresionirati ostrožački Stari grad s tvrđavom koju je Mehmed-beg Beširević 1902. prodao tadašnjem bihaćkom sreskom načelniku Lotaru von Berksu, austrijskom grofu iz loze Habsburg, koji ju je restaurirao u dvorac. Beširevići su kao kapetani 300 godina vladali Ostrošcem. Danas su u prilično urušenom dvorcu koji ipak i takav plijeni svojom ljepotom i “stražari” na uzvišenju nad Unom smještene skulpture vajarske kolonije.

Grad iz bajke

Grad Ostrožac s tvrđavom spominje se 1286. godine, kada je bio u posjedu blagajskih knezova Babonića, a 1577. pada u osmanlijske ruke, pa sve od dolaska Austro-Ugarske. Ostrožac za mnoge znatiželjnike podsjeća na grad iz bajke.

Ovaj dio Cazina prepoznatljiv je i po brdsko-planinskoj utrci koja se vozi čuvenom stazom Ostrošca i ima međunarodni karakter, a zove se Krajiška zmija.

 

570815ca-9308-4fbe-94a5-354f0a0a0a64-ostrozac-ciscenje2

Za NP „Una“ kaže se da je “ljepota koja se osjeća srcem”. Štrbački buk, impresivni vodopad koji se obrušava preko sedrenih kaskada, martinbrodski vodopad s brzacima i adama, Stari grad Ostrovica upisan u deftere još 1407. godine, a sagrađen valjda 500 godina prije od vlastele Vukčić-Hrvatinića, pa raftinzi, kajaci.

Regata je međunarodni turistički događaj, a negdje u isto vrijeme održava se Festival scensko-teatarske umjetnosti „Bihaćko ljeto“. U Bihaću vrijedi vidjeti i Kapetanovu kulu, eksponate iz vremena japoda u Muzeju USK, a nešto malo dalje i Stari grad Sokolac.

– Ovo je moj kraj, rođen sam svega 30 kilometara odavde, u Buniću kod Korenice. Poznajem ovaj mentalitet i drag mi je, jer je on i s ove i s one strane Plješevice zapravo isti. Svi mi koji se bavimo umjetnošću trebamo pokušavati da spajamo te obale među narodima koji govore istim jezikom, a razdvojeni su. A umjetnost i kultura mogu puno pomoći narodu, čak i onda kad je siromašan i zato sam sretan i ponosan što sam otvorio Festival „Bihaćko ljeto“ koji vrši upravo tu misiju, misiju kulture – kazao je čuveni glumac Rade Šerbedžija prilikom gostovanja u Bihaću.

bihac_001

Bosanski Petrovac, osim nacionalnih spomenika kao što su Voz na Oštrelju, Arheološko područje Kolunić i Stari grad Bjelaj i svjetskih kulturnih veličina književnika Skendera Kulenovića i Ahmeta Hromadžića, te slikara Mersada Berbera i Jovana Bijelića, ima od prije nekoliko godina seosko domaćinstvo Čardaklije u naselju Vrtoče. Posjetioci i tu itekako imaju šta da vide, pa i da kušaju tradicionalna jela i pića. Ovo domaćinstvo ima prijavnicu sa suvenirnicom, etno-muzej, kovačnicu, kolnicu i tkalačku radionicu, gostinsku kuću ili konobu, prenoćišta, ognjište, kotlaru, vodenicu, ovčarnik, štalu i sušnicu. U današnje moderno doba Čardaklije podsjećaju na muzej koji je oživio. Djeca se ovdje mogu igrati s domaćim životinjama, jahati pitome konje, hraniti se prirodno i zdravo, te igrati se raznih starinskih igara poput utrke u vrećama.

Devet rijeka

U Bosanskoj Krupi vrijedi otići na Vrelo Krušnice, rijeke udaljene šest kilometara od grada koja je cijelim tokom pitka. Do izletišta Vrelo Krušnice iz Bosanske Krupe vozi turistički čamac za 20 osoba, što ovom izletištu daje posebnost i jedinstven doživljaj prirode. Krupljani hvale i Una kamp s modernim bungalovima i izletište Mlinčići s unskim slapovima, starim mlinovima i zabavnim parkom u Bosanskoj Otoci. Ovdje se služi ukusna unska riba.

U Velikoj Kladuši predivan je pogled sa Starog grada, hotelsko-ugostiteljsko-turističkog kompleksa utemeljenog na ranoj srednjovjekovnoj utvrdi. Zbog korištenja tradicionalnih elemenata bosanske arhitekture predstavlja jedinstvenu građevinu u zemlji i svijetu. Stari grad ima svoje turističko selo sa 16 objekata, a po arhitekturi predstavljaju prelijepu repliku tradicionalnog krajiškog sela.

Sanski Most s očuvanom prirodom već je “brendirao” svojih devet rijeka na kojima leži, a Vodopad Blihe stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode. Za turiste su u Sanskom Mostu svakako interesantni i kulturno-historijski spomenik Musala u Kamengradu, poznata i kao Fatihova musala, zatim Hamzibegova džamija s četiri munare, Dabarska i Hrustovačka spilja, Rimski most u Starom Majdanu…
Svake godine 6. maja oko podne voda poteče iz bužimskog kamena, teče sat i nestane

Viteški Bužim čuven je po prirodnom fenomenu, izletištu Svetinja u mjestu Čava koje je proglašeno zaštićenim šumskim područjem. Svake godine 6. maja oko podne voda poteče iz kamena, teče jedan sat i nestane!!?

U Bužimu turisti mogu vidjeti drvenu džamiju s drvenom munarom iz 18. stoljeća, koja se smatra najstarijom drvenom džamijom na Balkanu. Iznad mjesta je Stari grad Bužim s natpisom na glagoljici iz 15. stoljeća. Bio je u vlasništvu celjskih grofova, Frankopana, Keglevića…
Kraljevski grad u Ključu

Ključ na istočnom obodu USK ponosi se Kraljevskim gradom koji dominira nad kotlinom rijeke Sane. Ovaj grad je mjesto pada srednjovjekovne Bosne pod tursku vlast.

5708160a-0c38-4043-a798-35a20a0a0a64-stari-grad-kljuc

Stari grad Ključ

Općina Ključ je turistički biser pogodan za lovni, ribolovni i planinski turizam. S izvora rijeke Sanice vodom za piće snabdijeva se općina Bosanski Petrovac, a s izvora Banjice dio općine Banja Luka. Posljednjih godina poznat je po „Ključkoj regati“.

KOMENTARI