instant fap

Od početka maja: Iz BiH preko Dubrovnika i Istanbula brže i jednostavnije do Azije

Od početka maja: Iz BiH preko Dubrovnika i Istanbula brže i jednostavnije do Azije

Stanovnici jugoistočne Evrope ove sezone preko najjužnijeg hrvatskog grada Dubrovnika, a posredstvom Istanbula, bit će najbrže konektovani za putovanja u Aziju dok će istovremeno turisti prvenstveno iz Japana i Južne Koreje u najvećem dijelu stizati preko Turske u Hrvatsku, a odatle i u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Bit će to omogućeno zahvaljujući otvaranju aviolinije Turkish Airlinesa na relaciji istanbul – Dubrovnik – Istanbul čiji će promotivni let biti upriličen 10. maja kada će iz istanbula u najjužniji hrvatski grad stići velika turska delegacija sa zvaničnicima turske aviokompanije, brojnim novinarima i drugim gostima i uzvanicima.

U Dubrovniku sa nestrpljenjem očekuju prvi avion Turkish Airlinesa s obzirom da se na uspostavljanje izravne aviolinije Istanbul – Dubrovnik – Istanbul čekalo godinama.

“Otvaranje linije je plod dugotrajnog rada i to je jedan dio politike ne samo Grada Dubrovnika nego i Republike Hrvatske i Republike Turske. Mi se nalazimo u posebnom geografskom okruženju: dijelimo isti Mediteran, dijelimo jugoistočnu Evropu, a nalazimo se u tom političkom prostoru u kojem Turska pristupa Evropskoj uniji, a u kojem je Hrvatska članica Evropske unije. Geografski na ovom području jugoistočne Evrope bez Grčke, Rumunjske, Bugarske, Hrvatska je prva zemlja koja može pružiti ruku Republici Turskoj. Ta uspostava avionske linije, nije samo turistička, ona je i geografska i politička, ali ona je nadasve prijateljska. Kada dobijete tu priču kroz više aspekata, pogotovo s naglaskom na višestoljetnom prijateljstvu onda i linija koju će Turkish Airlines uspostaviti od početka svibnja, i to kao cjelogodišnju liniju je lijep kraj priče ili početak potpuno nove priče između odnosa dva grada Dubrovnika i Istanbula i Republike Hrvatske i Republike Turske”, istakao je u razgovoru za Anadoliju Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

Gradonačelnik Dubrovnika ističe da bez pomoći turskog premijera Ahmeta Davutoglua ne bi bilo uspostave ove linije.

“Dok je bio više godina ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu mi smo razvijali jedne vrlo tople odnose, mogu čak reći i prijateljske. Kada je postao premijer ta se suradnja jednako tako nastavila. To je čovjek koji je potpuno razumije i Dubrovnik i njegovu povijest, razumije odnose koje Turska kao Republika ima sa cijelim područjem Balkana i jugoistočne Evrope. Prezadovoljan je sa bogatstvom fonda knjižnog, kulturnog i povijesnog kojeg ima Dubrovnik, a govori o turskoj kulturi. To je nešto što je sigurno bio glavni razlog zašto je Turkish Airlines ove godine odlučio uspostaviti tu vezu”, naglašava Vlahušić.

Gradonačelnik očekuje premijera Davutoglua u Dubrovniku vrlo skoro.

“Napisao sam mu pismo. Očekujem da će on doći. Nisam siguran da li će to biti prvim letom. Ipak, vidimo da je danas Republika Turska jedan od ključnih partnera cijelom zapadnom svijetu, ne samo oko migracijskih kriza nego i oko borbe protiv terorizma, brojnih izazova koje ima i sa svojim pitanjem turizma. Dragog prijatelja Davutoglua jedva čekam u Dubrovniku. Kada će to biti to ovisi o njegovom vremenu, a ne o mojim ili našim željama”, rekao je Vlahušić.

Navodi da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredne sedmice dolazi u Republiku Hrvatsku te da će gradonačelnik Dubrovnika sa njim i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Zagrebu imati večeru. Jedna od tema svakako će biti i povezivanje Dubrovnika i Istanbula, ali i sveukupno unapređenje odnosa između Hrvatske i Turske. S obzirom da je državljanima Turske potrebna viza za putovanja u Hrvatsku interesirale su nas ocjene gradonačelnika Dubrovnika o posjetama turskih turista nakon uspostave aviolinije Istanbul – Dubrovnik – Istanbul.

“Vidjeli ste i vijesti koje dolaze iz Brisela. Vizni režim primarno određuje Brisel. U sporazumu koji EU ima sa Turskom upravo se definira uz pitanje rješavanja izbjegličke krize i pitanje viznog režima. Premijer Turske Ahmet Davutoglu je vrlo tvrdo prije par dana u Briselu postavio to pitanje predsjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru i ključnim ljudima Evropske komisije koji su u to uključeni. Hrvatski premijer Tihomir Orešković, predsjednica Grabar – Kitarović (Kolinda) su uključeni u taj dio također. Ono što znamo neće biti nikakav bilateralni, posebni odnos između Republike Hrvatske i grada Dubrovnika i Republike Turske, nego to će biti evropska odluka. Da bi uopće Turska pristupila rješavanju migrantske krize i olakšala patnju i probleme u cijeloj Evropi pitanje viznog režima je navedeno kao top prioritet. Nadam se da će biti riješeno u narednim tjednima”, rekao je Vlahušić.

Sa turskim investitorima, kaže dubrovački gradonačelnik, imaju veoma dobru saradnju, ilustrovan izvanrednim primjerom od prije nekoliko dana.

“Na međunarodni netječaj koji je raspisan za kruzni terminal u Gružu prijavila se velika međunarodna kompanija Global Port sa dominantno turskim kapitalom u vlasništvu. Oni su pobijedili na natječaju i očekujemo izgradnju terminala za brodove već naredne godine”, rekao je Vlahušić.

Ono što je, kaže gradonačelnik Dubrovnika, njima važno to je sagledavanje snage Turkish Airlinesa i snage novog Istanbula pogotovo kroz izgradnju nove zračne luke u gradu na Bosforu. Turkish Airlines, navodi Vlahušić, je kompanija koja leti za najveći broj zemalja na svijetu, a njihova flota raste iz godine u godinu. Sada, kaže gradonačelnik Dubrovnika, raspolažu sa nešto manje od 300, a za par godina će biti na preko 500 aviona. Istovremeno, cijeni, nova zračna luka u Istanbulu će biti najveća zračna luka svijeta, i već za dvije godine u operativnom dijelu. Gradonačelnik Dubrovnika uoči otvaranja aviolinije Istanbul – Dubrovnik – Istanbul vratio se iz Južne Koreje, gdje je također, veliku ulogu odigrao Turkish Airlines.

“Ono što smo imali, nedavno povezivanje sa Republikom Korejom, tu nam je Turkish Airlines bio je bio jedan od domaćina. Stvarno zahvaljujem ljudima koji u Turkish Airlinesu u Koreji, u Seulu vode poslove. Imali smo vrlo uspješne razgovore sa vodećim korejskim kompanijama. Prije nekoliko dana smo pisali pismo Shakiru Khanu koji je napravio jedan prelijepi fan film u kojem je Dubrovnik glavna pozornica za vodećeg indijskog glumca. To je film koji će vidjeti na stotine miliona ljudi u Indiji. Bit će svakom slučaju jedan od gledanijih, a Turkish Airlines povezuje i sve važnije indijske gradove. Sa Turkish Airlinesom otvorit ćemo i pitanje Kine, Latinske Amerike”, rekao je Vlahušić.

Naveo je da na Istanbul i na Turkish Airlines gledaju kao cjelogodišnji izazov kako za grad Dubrovnik tako i za Republiku Hrvatsku.

“Naglasit ću i ponoviti riječi koje sam u Seulu izrekao pred predsjednikom Parlamenta Republike Koreje, ali i pred vlasnicima i menadžerima vodećih korejskih kompanija: Turkish Airlines i Grad Dubrovnik imaju jedan cilj: to je da Dubrovnik bude jedan od vodećih ili prvih velikih ulaza u Evropu za brojne dalekoistočne goste kako korejske, tako kineske, japanske, jer ti gosti primarno dolaze u Evropu. A, smatramo da su grad Dubrovnik najljepša vrata i naš najljepši prozor kako se Mediteran i Evropa može prikazati ljudima koji dolaze kroz cijelu godinu u ovo područje”, poručio je dubrovački gradonačelnik.

KOMENTARI