instant fap

Od ponedeljka u štrajku upozorenja i Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu USK

Od ponedeljka u štrajku upozorenja i Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu USK

Nakon ljekara, u štrajk upozorenja od ponedjeljka, stupit će i članovi Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona.

Ova odluka donesena je danas, zbog kako je kazano, diskriminirajućeg odnosa ljekara prema drugim zdravstvenim radnicima odnosno njihovog ponovnog zahtjeva za povećanjem plata bez spomena ostalih kategorija uposlenih. 

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu USK broji 1620 članova. Od ponedjeljka i oni stupaju u štrajk upozorenja.

Već sad, kako tvrde, u ljekarskim kolektivnim ugovorima postoje stavke koje nisu u skladu sa zakonom o radu ali se one poštuju. Navode i da Sindikat ljekara, crpi onaj sa federalnog nivoa a nije reprezentativan u svom Kantonu. U ovom Sindikatu, kako kažu, zalažu se za jedan zakonski okvir, jedan kolektivni ugovor i jedan pravilnik o radu za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama USK, jer je nedopustivo da čistačica ili jedan pomoćni radnik ima plaću od 360 maraka.   

Ovi problemi su, ističu, proizvod ranijih, sumnjivih  dogovora ljekara sa bivšim premijerima, ministrima i političkim predstavnicima. Zato ovaj put Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu USK, neće odustati od pregovora do ostvarenja jednakih prava za sve. Svjesni trenutne situacije, neće kažu, donositi ishitrene odluke. Odmah u srijedu, sastat će se sa resornom ministricom, kako bi sagledali realno stanje i definirali moguće promjene.

KOMENTARI