Od porušene do evropske Grbavice: Priča o akciji navijača Željezničara na popularnom kanalu Copa 90

HomeSport

Od porušene do evropske Grbavice: Priča o akciji navijača Željezničara na popularnom kanalu Copa 90

NAVIJAČI NEĆE MOĆI KUPITI ulaznice za zapadnu tribinu

Izuzetno popularni kanal na Youtubeu Copa 90 objavio je video o projektu “Kupi stolicu za evropsku Grbavicu” koju su pokrenuli navijači FK Željezničar. Prilog je snimio sportski novinar porijeklom iz Australije Eli Mengem koji na ovom kanalu vodi emisiju “Derby Days” i serije “Najbolji posao na svijetu”

Mengem je objasnio kako je stadion Grbavica srušen u ratu, te da je zbog toga Željezničar evropske utakmice prethodnih godina morao igrati na Koševu gdje nastupa njihov rival Sarajevo. Ističe kako su navijači od nedavno pokrenuli akciju kako bi Plavi naredne međunarodne utakmice igrali u svom domu.

“Odlična kampanja prijateljskog i najtoplijeg kluba. Edin Džeko i mnogi drugi slavni bh. igrači već su dali svoj doprinos. Ako vi želite pomoći navijačima, a vjerujte mi da biste trebali, kliknite na link u videu kako biste saznali potrebne informacije”, kaže Mengem u videu.

Link vodi na stranicu kluba FK Željezničar gdje se nalazi obrazac za uplatu u okviru akcije “Kupi stolicu za evropsku Grbavicu”.

U prilogu su prikazani snimci granatiranja i paljenja stadiona Grbavica, fotografije srušenog stadiona, te snimci kako stadion izgleda sada – pun navijača koji pjesmom i koreografijama bodre svoj klub iz utakmice u utakmicu. Emotivni video u kojem se čuje pjesma Mladena Vojičića Tife “Grbavica”, snimljen je dronom u sklopu akcije navijača Plavih.

Ekipa portala Klix.ba razgovarala je sa Elijem u junu 2015. godine gdje je izrazio svoje oduševljenje BiH i Sarajevom.

“Nisam očekivao tako otvoren grad, pun toplih ljudi koji su mi poželjeli dobrodošlicu. Iskreno, od svih gradova koje je posjetila ekipa Copa 90, Sarajevo me najviše pozitivno iznenadilo i na dobrom je putu”, kazao je tada.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0