Od prašnjavih terena do uspjeha/ Anis Bojić – Kama

Od prašnjavih terena do uspjeha/ Anis Bojić – Kama

Mladi i nadareni rukometaš RK Sana 7 Sanski Most je rođen u Hammu, Njemačka kao izbjeglica, gdje je porodica boravila tokom rata u BiH. Potiče iz poznate banjalučke familije koja je sa Sanskim Mostom vezana rodbinsko – poslovnim odnosima, tako da je sa prestankom rata Sanski Most logičan izbor mjesta za povratak u domovinu.

Povratkom u Bosnu prvi put vidi svog dida , sada rahmetliju Idriza Bojića, legendarnog gaziju Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Odrastanje kraj sportskih terena DTV Partizana gdje su neizbrisivi trag ostavili njegove dajdže, braća Cerić, Mumin i Islam, kao sportisti i treneri mnogim generacijama uspješnih gimnastičara u bivšoj nam državi. Afiniteti prema sportu, urezani duboko u genima, vode ga kao i ostale dječake na treninge NK Podgrmeča.

Ostaje u sjećanju njegova ubitačna lijevica, neodbranjivi snažni i precizni šutevi, naročito izraženi u prekidima, prilikom izvođenja slobodnih i kaznenih udaraca. Medalje i pehari podsjećaju na osvajanje malonogometnih turnira u S. Mostu, Ključu, Bihaču i Prijedoru.

Košarka i basket su njegova velika ljubav, sa školskom ekipom je osvajao prva mjesta na Općinskim i Kantolnalnim takmičenjima. Prilikom ljetnih turnira u basketu njegova ekipa je uvijek bila u vrhu, a on samostalno nekoliko godina prvi u šutevima popularnih trica, kao i u zakucavanju koša.

Poznat širom Bosne i Hercegovine postao je kao rukometaš. Prošao je kroz sve selekcije RK Sana 7 i vrlo rano zaigrao za prvi tim, a ubrzo okosnica i vedeta ekipe. Dobre igre u prvenstvu 1.RLFBiH i izvanredna fizička snaga i pripremljenost, nisu ostale nezapažene te prelazi u RK Prijedor igrati Premijer ligu BiH. Zbog privatnih obaveza i posla trenira individualno u Sanskom Mostu a u Prijedor odlazi samo odigrati utakmice.

I pored činjenice da samostalno trenira uvijek je jedan od fizički najspremnijih na utakmica. Sticao se utisak da bi istim tempom mogao odigrati dvije utakmice, što ga je redovno poslije utakmice podvrgavalo doping kontroli uzimanjem uzoraka.

[AdSense-A]

Naravno, testovi su redovito bili negativni. Smjenom trenera u klubu, njegovim stavom, ne razumijevanjem i ne dozvoljavanjem da za klub igra onaj koji ne dolazi na treninge, prelazi u RK Bihać koji pristaje na Bojićeve uslove. Za RK Bihać igra usješno jednu sezonu ali zbog nastalih dugovanja uslijed krize u klubu vraća se u Sanu.

Ostaje zapažena igra Bojića i visoki plasman RK Sane 7 u jesenjem dijelu prvenstva 1.RLFBiH. Sezona za pamćenje i prosjek od 15 golova po utakmici, uz veliki broj asistencija i odličnu igru u odbrani, potvrđuju kvalitet i zanimanje mnogih klubova. Da li će karijeru nastaviti u inostranstvu ili domaćoj Premijer ligi, ostaje neizvjesno ali ono što je izvjesno je da će imati uspješnu rukometnu karijeru.

Za kraj neizostavno moramo naglasiti da bi Anis Bojić, bio uspješan u bilo kojem drugom sportu kojem bi se posvetio, kao i mnoga djeca odrasla kao on na terenima DTV Partizana. Kao što Džama i drugari kažu:”Sve dobro i uspješno u sanskom sportu počelo je na ovim zapuštenim terenima!” Tu se rađaju zvijezde poznate po nadimcima kao što je naš Kama.

Ako neko zaslužuje da bude prvi sportista, uzor i primjer, to je sigurno Anis Bojić Kama. Sportski život za primjer, bez alkohola i cigareta, bez kafe i kole, disciplinovan i savršen. Redovno trčanje i treninzi, bez teretane, ali sa mnogo želje i volje. Ovaj tihi i skromni mladić je Pravi atleta i Apolon bez pretjerivanja. Anis Bojić Kama je ponos Sanskog Mosta.

Redovno ćete ga vidjeti na biciklu na ulicama našega grada , ujutro i poslije podne, ali nikad bez veze i nekoga cilja, nego kako ide ili vraća se sa posla ili treninga.

Ovog ljeta Anis Bojić potpisao je ugovor sa sarajevskom Bosnom.  U prethodnoj sezoni Bojić je nastupao za ekipu “Sana 7” , i jedan je od najboljih igrača u protekloj sezoni.

KOMENTARI