ODBIJENE APELACIJE VASVIJE VIDOVIĆ I BILSENE ŠAHMAN: Sud BiH postupio prema zakonu

HomeVijestiBiH

ODBIJENE APELACIJE VASVIJE VIDOVIĆ I BILSENE ŠAHMAN: Sud BiH postupio prema zakonu

Tužilaštvo BiH protiv Radončića vodi istragu zbog ubistva Delalića i traži produženje pritvora

Veliko vijeće Ustavnog suda BiH, kojim je predsjedavao sudac Mirsad Ćeman, odbacilo je apelacije Bilsene Šahman i odvjetnice Vasvije Vidović protiv rješenja Državnog suda od 8. marta ove godine.

Bilsena Šahman, protiv koje je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu zbog pritiska na svjedokinju Azru Šarić, i njezina bivša braniteljica Vasvija Vidović podnijele su apelacije Ustavnom sudu BiH jer su smatrale da im je prekršeno pravo na pravično suđenje.

Konkretno se Bilsena Šahman požalila da joj je onemogućeno da je u postupku pred Sudom BiH zastupa braniteljica po njezinom izboru, odnosno Vasvija Vidović.

Poznata je sarajevska odvjetnica, podsjetimo, isključena iz tima obrane nakon što je Tužiteljstvo BiH 5. februara podiglo optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića i na listu svjedoka stavilo Vasviju Vidović.

Budući da Zakon o krivičnom postupku BiH eksplicitno propisuje da „branitelj koji je pozvan kao svjedok, ne može biti branitelj u tom predmetu“, Sud BiH je zaključio da Vasvija Vidović ne može zastupati Bilsenu Šahman.

U apelaciji upućenoj Ustavnom sudu BiH, Vidović i Šahman su navele kako uopće nije bilo potrebno da se advokatica poziva da svjedoči, jer je njezino svjedočenje bilo upravo na činjenice koje su procesne prirode i dokazuju status braniteljice, a ne na okolnosti koje se navode u optužnici.

U odluci Ustavnog suda BiH se, međutim, podsjeća da se garancije na pravično suđenje odnose na krivični postupak u cijelosti, te da se odgovor na pitanje da li je neka od ovih garancija prekršena ne može dati dok postupak traje.

Eventualni proceduralni propusti i nedostaci koji se pojave u jednoj fazi postupka, navode u Ustavnom sudu BiH, mogu biti ispravljeni u nekoj od narednih faza.

U tom je smislu apelacija Bilsene Šahman odbačena kao preuranjena, uz napomenu da se o povredi prava Bilsene Šahman može odlučivati tek nakon pravosnažno završenog procesa.

Istodobno je apelacija odvjetnice Vasvije Vidović odbijena kao neosnovana, jer je Ustavni sud smatrao da je odluka Suda BiH donesena sukladno Zakonu o krivičnom postupku, odnosno, da je funkcija svjedoka nezamjenjiva i ispred funkcije branioca.

Jednako je tako kao neosnovana odbačena i apelacija odvjetnice Vidović o povredi prava na rad.

(Slobodna Bosna)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0