instant fap

Odgađanjem lokalnih izbora uštedjelo bi se 20 miliona KM

Odgađanjem lokalnih izbora uštedjelo bi se 20 miliona KM

vropski pokret u BiH saopćio je da podržava inicijativu da lokalni izbori sljedeće godine budu prolongirani, odnosno objedinjeni s narednim općim izborima 2018. Smatraju da bi se na taj način, osim finansijske uštede, omogućilo novoizabranoj parlamentarnoj većini u Federaciji da preuzme puno pravo i još veću odgovornost za provedbu društvenih reformskih procesa.

Izmijeniti Zakon

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, iz budžeta institucija BiH iz kojeg se plaćaju opći i iz budžeta lokalnih zajednica iz kojih se plaćaju općinski izbori od 2002. do 2014. godine ukupno je izdvojeno 71,9 miliona KM!

Prema nekim procjenama, odgađanjem narednih lokalnih izbora uštedjelo bi se oko 20 miliona maraka. Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za Televiziju Hayat kazao je da podržava ideju o odgađanju lokalnih izbora naredne godine. On je kazao da bi vladajuća koalicija na taj način dobila i na vremenu za provedbu reformskih procesa.

 

Da bi bili spojeni općinski i opći izbori u BiH, kako je za „Avaz“ kazao i predsjednik CIK-a Ahmet Šantić, neophodno je izmijeniti Izborni zakon. Konačnu odluku o tome, kaže Šantić, mora donijeti Parlamentarna skupština BiH, a CIK je spreman provesti sve ono što naloži zakonodavac.

– Nama u CIK-u, kao centralnom organu nadležnom za provođenje izbora, jeste bitno da, ako dođe do bilo kakvih izmjena, one budu urađene na vrijeme kako bi se CIK mogao pripremiti i donijeti cijeli set podzakonskih akata da bismo pravovremeno, ako takva odluka bude donesena, mogli provesti spojene izbore – kaže Šantić.

On podsjeća da je ideja o objedinjavanju općih i lokalnih izbora bila aktuelna i prije dvije godine i da je CIK tada izrazio mišljenje da bi bilo poželjno da, ako bi bili spojeni izbori, oni ne budu u istom danu. Tada je CIK zagovarao da, primjerice, lokalni izbori budu u proljeće, a opći najesen iste godine. Također, kaže Šantić, nije loša ideja ni da izbori budu provedeni u dva dana.

Birački odbori

– Ali, mi ne prejudiciramo nikakva rješenja i ako zakonodavac odluči, CIK je spreman provesti izbore i u jednom danu – kaže Šantić.

No, i Šantić je saglasan da bi eventualne uštede bile izvjesnije ako bi izbori bili održani u jednom ili u dva dana nego u razmaku od nekoliko mjeseci.

U ovom trenutku niko nije razjasnio koje bi još akte, uključujući ustave kantona, statute općina u FBiH te Zakon o lokalnoj samoupravi u RS i Statut Distrikta Brčko, trebalo mijenjati u slučaju odgode, odnosno objedinjavanja izbora.

Izdvojena sredstva od 2002. do 2014.

11,6 miliona KM za opće izbore 2002.

7,2 miliona KM za lokalne izbore 2004.

9,9 miliona KM za opće izbore 2006.

11,03 miliona KM za lokalne izbore 2008.

12,6 miliona KM za opće izbore 2010.

12 miliona KM za lokalne izbore 2012.

7,6 miliona KM za opće izbore 2014.

KOMENTARI