instant fap

Odjeća modne kuće Zara sadrži najviše štetnih hemikalija

Poznata ekološka organizacija Greenpeace objavila je rezultate testova na 141 odjevnom predmetu 20 poznatih svjetskih modnih brendova, koji se prodaju u 29 zemalja svijeta. Prema njihovom istraživanju, najviše opasnih hemikalija nalazi se u odjeći koje proizvodi Zara.

Greenpeace je u Pekingu upriličio modni show “Toxic Treads – The Big Fashion Stitch-up” i otkrio da su opasne hemikalije, koji remete rad hormona i ispuštaju kancerogene materije, pronašli u odjeći brendova C&A, Mango, Levi's, Calvin Klein, Zara, Metersbowe i Jack & Jones. Njihove kreacije sadrže najviše nonilfenol etoksilata, koji su zbog štetnosti zabranjeni u Evropskoj uniji, ali ne i u mnogim zemljama u razvoju, navodi Greenpeace.

Nonifenol etoksilat se koristi za bolje prijanjanje boje na tekstil, a organizacija upozorava da ispiranjem može završiti u vodi i tako naštetiti ljudskom zdravlju.

Iz Greenpeacea očekuju da kompanije u modnoj industriji prestanu koristiti toksine.

“Vodu tretiraju kao odvodni kanal. U zemljama poput Kine i Bangladeša, gdje se odjeća uglavnom proizvodi, tvornice odbacuju toksine u najbliže rijeke”, upozorava lider kampanje Ilze Smit.

Ovo nije prvi put da Greenpeace apeluje na modne kuće da smanje upotrebu hemikalija. U oktobru su izvršili pritisak na britansku modnu kuću Marks & Spencer, a H&M, Adidas, Nike i Puma već su se obavezali da će više brinuti o zaštiti prirode.

KOMENTARI