instant fap

Odlazak lažnog Valtera

Odlazak lažnog Valtera

Kad je sarajevski rok bend Dubioza kolektiv izborne 2010. izbacio naručeni i vjerovatno dobroplaćeni singl „Vratiće se Valter j…ce im mater“  misleći na ponovni povratak SDP-a i Zlatka Lagumdžije na vlast u BiH. Opravdano računajući da je narod zaboravio „Alijansu za promjene“ koju je predvodio SDP i za čijeg mandata su branitelji BiH i drugi patrioti doživjeli progone i poniženja, počela je SDP – ovska euforija. Jadni je federalni narod zaboravan, željan promjena na bolje, povjerovao u slogan  „Država po mjeri čovjeka“ i nije žalio glasova.

Zahvaljujući popriličnoj komociji u obavezama i nivou odgovornosti ponekih vodećih SDA – ovaca, ali i drugih prije svega bošnjačkih organizacija SDP je uspio pridobiti broj glasova koji ga je proglasio za izbornog pobjednika na općim izborima 2010. godine. Ostalo je preuzeti vlast i ispuniti izborna obećanja. No izborna pobjeda nije bila baš ubjedljiva pa se morala formirati koalicija sa drugim parlamentarnim strankama. Tako je nastala koalicija na osnovu Platforme koja je sadržavala neku vrstu zajedničkog programa za poboljšanje općeg stanja u BiH. Koaliciju Platforme sačinjavali su SDP, SDA, Lijanovići i HSP. I gle čuda, kako je vrijeme prolazilo izborni slogan SDP – a postao je stvarno realizovan u svim kantonima gdje je SDP dobio većinu u kantonalnim parlamentima. Zdušno se radilo da se slogan sprovede i na drugim nivoima, državnim i federalnim.

Doduše slogan je u međuvremenu u nijansi izmijenjen „Država i Federacija BiH  po mjeri (jednog) čovjeka“. Da stvar bude originalnija nažalost poraznija, izborni slogan su u potpunosti prigrlili i kantonalni zamjenici „jednog čovjeka“ po čijoj se mjeri imalo raditi i postupati. Tako da ni USK nije zaobišla ova nepogoda pa smo i mi dobili malo pakovanje Zlatka Lagumdžije, sta god to kome značilo. No, ubrzo je veliki dio naroda shvatio da je podršku dao lažnom Valteru, pogotovo je to bilo jasno kad je pohlepno i bez imalo skrupula najavio sječu svih kadrova koji nisu iz SDP-a a na pozicijama su koje su SDP-u  poželjne, neovisno o njihovoj sposobnosti i uspješnosti. Poseban fokus usmjeren je na profitabilna javna preduzeća, jer njihovi profiti trebalo je da osiguraju provođenje slogana a i uhljebljenje zaslužnog članstva.

februar2012_Lagumdzija_i_Lipovaca_Evropa4MK_886911844-300x209

Pored ovih federalnih aktivnosti SDP je počeo i političku trgovinu sa SNSD-om na nivou države a na štetu te iste države, udovoljavajući Dodiku zahtjeve koje su BiH vraćale čitavih deset  godina u nazad. Sama dinamika ovih prljavih nakana bila je donekle usporena prisustvom SDP – ovih  koalicionih partnera prije svih SDA, koja je prvo u internim razgovorima a onda i javno izrekla stav da su takve aktivnosti neprihvatljive. Do otvorenog neslaganja došlo je posebno kod donošenja državnog budžeta kad je SDA odbila da njeni parlamentarci podrže limitirajući i degradirajući Budžet BiH.

I tad je Valter poludio, jer zbog SDA nije mogao da kvalitetno (b)rani BiH. Koalicija se raspala bez zvaničnog raskida koalicionog ugovora. Svu bestijalnost, vlastodržačku pohlepu narod je mogao pratiti kroz aktivnosti nasilne smjene SDA – ovih kadrova na svim nivoima vlasti ne prezajući čak ni od kršenja Ustava i Zakona. Tad se shvatilo da bi Valter mogao biti lažan. Lokalni izbori 2012. godine pokazali su da narod ipak nisu ovce za šišanje, i da je SDA-ova vlast u usporedbi sa SDP – ovom mila majka. Zato je SDA na ovim izborima ostvarila uspjeh, ne toliko vlastitom zaslugom koliko osjećajem naroda za pravdu. No, to ipak ništa nije promijenilo u postavljenim stranačkim ciljevima SDP – a, išlo se dalje samo još prljavije i drskije. Do te mjere da je Valtera napustio Zis (Željko Komšić) i sad je svima postalo jasno da je Zlatko ipak bio lažni Valter, koji je još jednom razočarao, prije svega one koji su mislili da osvjedočeni komunisti mogu da se transformišu u socijaldemokrate. Apsurd je u tome da su, pošteno govoreći, veći socijaldemokrati SDA kao ideološki narodna stranka nego SDP koji se tako lažno predstavlja još od raspada Jugoslavije.

Ostaje nam da sačekamo vrijeme ispred nas, najdalje do izbora 2014. i da vidimo scenarij do kraja. U filmu Valter brani Sarajevo lažni Valter gine sa većinom svojih suradnika, šta će se desiti sa ovim lažnjacima nije teško predvidjeti… Bogami se narod naoštrio, možda i više nego 2012.

 

Piše: Senad Kubat

KOMENTARI