instant fap

Odličan razlog da popijete jutarnju kahvu

Odličan razlog da popijete jutarnju kahvu

Ako vam jutarnja kahva pomaže da ‘progledate’, svidjet će vam se novo istraživanje japanskih znanstvenika. Tvrde da jutarnjom kahvom možete spriječiti neugodnu pojavu suhih očiju. Naime, kofein iz kahve može spriječiti razvoj ovog sindroma.

Sindrom suhog oka ili kseroftalmija stanje je nedovoljnog lučenja suza, koje podmazuju, hrane i održavaju zdravlje očiju, te samim time omogućuju vid. Osobe s ovim sindromom ne stvaraju dovoljno suza ili su one loše kvalitete, a najčešće se radi o starijima od 50 godina. Posljedica su crvene, suhe i nadražene oči sklone upalama, dok ozbiljniji slučaj kseroftalmije može oštetiti površinu oka i samim time i vid.

Uobičajeno rješenje za suhe oči su tzv. umjetne suze, no stručnjaci su ustanovili da kofein iz kahve može spriječiti razvoj ovog sindroma.

Znanstveni tim Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Tokiju proučavao je utjecaj kofeina na volumen suza. Točnije, zanimalo ih je jesu li osobe s varijacijama određenih gena sklonije stvaranju većeg ili manjeg volumena suza nakon ‘izlaganja’ kofeinu.

Značajno povećanje volumena suza

Ispitanike su podijelili u dvije skupine: jedni su popili tabletu s kofeinom za vrijeme prvog testiranja te placebo za vrijeme drugog testiranja. Ispitanici druge skupine popili su iste tablete samo obrnutim redoslijedom. Nitko od njih nije pio piće s kofeinom šest dana prije istraživanja i nije bolovao od sindroma suhih očiju ili glaukoma. Ukupno 45 minuta nakon uzimanja tablete, izmjeren je volumen suza ispitanika.

Na koncu su uočili statistički značajno povećanje volumena suza kod ispitanika koji su popili kofeinsku tabletu usporedno s placebo skupinom. Genetske varijacije u metabolizmu kofeina također su utjecale na stvaranje suza, no smatraju da je značaj toga otkrića klinički ograničen.

‘Budu li potvrđena drugim studijama, naša otkrića o kofeinu mogla bi biti korisna u liječenju sindroma suhih očiju, no trenutno bismo savjetovali selektivnu konzumaciju osobama koje su najosjetljivije na stimulirajući učinak kofeina’, savjetovao je dr. Reiko Arita, voditelj istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Ophthalmology.