instant fap
NaslovnicaBiH

Odluke jednopartijske – SDP-a, a ne Vlade FBiH

Odluke jednopartijske – SDP-a, a ne Vlade FBiH

O prijedlozima nije bilo rasprave na Kolegiju, a čak ni resorni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj nije bio predlagač za smjenu nadzornih odbora u elektroprivredama, nego premijer Nermin Nikšić – izvršeno je političko i pravno nasilje

Osam ministara u Vladi Federacije BiH, iz SDA, NSRB-a i HSP-a ne priznaju odluke koje je u nastavku sjednice, u petak poslijepodne, nakon njihovog napuštanja zasjedanja, donio ostatak federalnih ministara.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović potvrdio je jučer za Oslobođenje kako, nakon izlaska sa sjednice osam ministara, Vlada FBiH “više nije imala kvoruma, a time ni većine za odlučivanje te su samim tim svi potezi nakon toga krajnje upitni”.

–  Odluke o smjenama šest nadzornih odbora u javnim preduzećima su nelegalne jer su ih donijeli ministri jedne stranke, SDP-a, a ne Vlada FBiH.  Dakle, odluke su jednopartijske. One su, inače, predložene naprečac, a da o njima uopće nije bilo ni rasprave na Kolegiju niti ih ima na webu Vlade FBiH. Čak ni resorni ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj nije bio predlagač za smjenu nadzornih odbora u elektroprivredama, nego premijer Nermin Nikšić.  Na djelu je klasična trgovina javnim preduzećima u interesu nove parlamentarne većine, a na štetu građana. Izvršeno je političko i pravno nasilje, tvrdi Halimović.

Naime, Vlada FBiH je u petak, bez ministara SDA, NSRB-a i HSP-a dala prethodne saglasnosti da se razriješe dužnosti dosadašnji i privremeno imenuju novi nadzorni odbori u JP Elektroprivreda HZ-HB d.d. Mostar, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, BH Telecomu d.d. Sarajevo, HT Mostar d.d. Mostar, JP Hrvatske pošte d.o.o. Mostar i JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo.

Upravo, navodi Halimović, pitanje “spašavanja legaliteta i zakonitosti u šest javnih preduzeća u FBiH bio je jednim od razloga napuštanja sjednice Vlade FBiH ministara iz SDA, NSRB-a i HSP-a”.

– Nismo željeli, niti mogli učestvovati u donošenju odluka kojim se želi nanijeti šteta javnim preduzećima, za nečije interese, kao i da o tome presuđuje glas ministra koji to više nije, Desnice Radivojevića, čija je ostavka prihvaćena, odnosno on razriješen dužnosti. Osim toga, tri od četiri stranke članice Vlade jasno su ukazale na to da to što se želi uraditi kada je u pitanju šest javnih preduzeća – nije dobro, ocijenio je Halimović.

Što se tiče samog Radivojevića, za “SDA je to riješeno pitanje – on je razriješen odlukom predsjednika FBiH Živka Budimira nakon njegove ostavke na dužnost dopremijera i ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH”.

– Neprihvatljivo je da premijer Nikšić drži lekciju predsjedniku FBiH koji je iznad njega i da mu prijeti krivičnim prijavama. Pristup ko nije u SDP-u ili uz SDP – taj će odgovarati, ne može proći, naglašava Halimović.