instant fap

Odnosi se i na bh. građane: Obavezan test na Covid-19 pri ulasku u Njemačku

Odnosi se i na bh. građane: Obavezan test na Covid-19 pri ulasku u Njemačku

Od testiranja i samoizolacije oslobođeni su oni koji u Njemačkoj ne planiraju boraviti duže od 72 sata

Vlada u Berlinu donijela je odredbu o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji u Njemačku dolaze iz epidemiološki rizičnih područja, kao i mjeru samoizolacije bez obzira na rezultat testa.

– Putovanja u inozemstvo nisu prikladna ovoj pandemiji, a oni koji se unatoč tome ne mogu odreći putovanja morat će se testirati po dolasku, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn nakon sastanka vladina kabineta, prenosi N1.

Mjerom obaveznog testiranja poboljšat će se zaštita od novog soja koronavirusa, čije širenje će se na ovaj način spriječiti, objasnio je Spahn.

Putnici po dolasku iz rizičnih područja sa sedmodnevnom incidencijom većom od 50 moći će se testirati u roku od 48 sati nakon dolaska u Njemačku, a ako stižu iz područja s incidencijom većom od 200 morat će negativni test predočiti pri samom ulasku u Njemačku.

Paralelno s odlukom vlade o obaveznom testiranju na koronavirus po ulasku u Njemačku, na snazi su idalje propisi saveznih pokrajina po kojima su putnici iz inozemstva obavezni pridržavati se pravila desetodnevne samoizolacije. Ovaj period može se skratiti ponovnim testiranjem nakon pet dana.

Izuzeci

Od testiranja i samoizolacije oslobođeni su oni koji u Njemačkoj ne planiraju boraviti duže od 72 sata i stigli su s nekim određenim ciljem poput posjete rodbini.

Kao i do sada putnici iz inozemstva dužni su uoči putovanja svoj dolazak u Njemačku prijaviti digitalnim putem. Po najnovijem, putnici će po dolasku o novim pravilima automatski biti obaviješteni preko SMS-a.

KOMENTARI