instant fap

Odobren lijek za mršavljenje

Američka uprava za hranu i lijekove je odobrila tek drugi medikament namijenjen mršavljenju za posljednjih trinaest godina. Radi se o lijeku ksimija, koji proizvodi jedna kalifornijska firma, a planirano je da se koristi uz smanjenje unosa kalorija i povećanje fizičke aktivnosti.

Kritičari upozoravaju da dotični lijek može da ima potencijalno opasne prateće efekte, kao što su ubrzavanje rada srca i njegov nepravilni ritam ili defekte novorođenčadi.

Predviđeno je da lijek koriste osobe s indeksom tjelesne mase preko 30, ili one s viškom kilograma praćenim dijabetesom ili povišenim holesterolom ili hipertenzijom. U testiranju obavljenom na oko 3.700 osoba se pokazalo da se tokom godinu uzimanjem najveće predviđene doze ksimije u prosjeku postiže gubitak 6,7 do 8,9 posto tjelesne mase.

Ljekari upozoravaju da trudnice ne bi smjele da uzimaju dotični lijek jer može da naškodi fetusu. Također, ne bi trebalo da ga uzimaju osobe koje pate od glaukoma, one sa pojačanom funkcijom štitne žlijezde, kao ni srčani bolesnici.

KOMENTARI