instant fap

Održan 5. Federalni susret vojnih penzionera “Sana 95”

Održan 5. Federalni susret vojnih penzionera “Sana 95”

Ovog vikenda je održan 5. Federalni susret vojnih penzionera “Sana 95“ na području Unsko-sanskog kantona (USK), u organizaciji Saveza udruženja vojnih penzionera u Federaciji BiH. Gotovo 60 članova Federalnog saveza, iz Unsko-sanskog,Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, u subotu su obišli gradsko mezarje Humci u Bihaću i katoličko groblje u Žegaru, gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama proteklog rata.

Potom su posjetili i mezarje Duliba u naselju Orašac, gdje je upriličen i istorijski sat o stradanju mještana Ljutočke doline. Upriličen je i obilazak Štrbačkog buka na rijeci Uni, te Starog grada Ostrožac.

Nakon toga, učesnici susreta posjetili su i centralno spomen obilježje u Cazinu, gdje je također odata počast poginulima. Druženje su vojni penzioneri u subotu navečer nastavili u hotelu Sedra, gdje je održan i sastanak Upravnog odbora Saveza.

Akcenat je bio na primjeni Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koja je prouzrokovala određene probleme, odnosno smanjenje vojnih penzija.

– Dvije trećine vojnih penzionera će spasti, ne na onih minimalnih 300 KM, već ispod toga, što je za mene apsolutno minimiziranje svega onog što smo u ratu činili – kazao je predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH, Ahmed Kulenović.

Učesnici su u nedjelju posjetili općinu Bosanska Krupa i obišli Stari grad, a u Zorićima je održan info-sat. Nakon toga, obišli su šehidsko obilježje u Bosanskoj otoci, te se uputili u Bužim.

Tamo su obišli Spomen sobu 505. Viteške bužimske brigade i Turbe generala Izeta Nanića, a potom produžili do Velike Kladuše, gdje su također obišli Stari grad i spomen obilježje.

Ovo druženje vojnih penzionera, ocijenjeno je korisnim, jer su razmijenjena iskustva i stvorena nova prijateljstva.

Naredno, šesto po redu, kako je rečeno, održat će se u Tuzlanskom kantonu (TK).

KOMENTARI