instant fap

Održana manifestacija u znak sjećanja na Isa-bega Ishakovića

U organizaciji društva za zaštitu kulture i kulturne baštine Klepsidra, u sarajevskom Narodnom pozorištu večeras je održana kulturna manifestacija “Sarajevo kojeg više nema – sačuvati od zaborava 2012“.

Namjera ove manifestacije bila je doprinijeti većem vrednovanju kulture u društvu, kao i djela Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva.

“Vrlo bitno je podsjetiti da je ovaj grad osnovao Isa-beg Ishaković prije 560 godina i mi nezavisni intelektualci, nevladin sektor odajemo počast čovjeku koji je ovo napravio. Ovo je priznanje nepolitičko, neideološko, nereligijsko, lišeno svih tih diskursa, čisto građansko priznanje, rekao je direktor programa manifestacije i predsjednik društva “Klepsidra” Amel Suljović.

U okviru centralnog dijela programa, dodijeljene su nagrade “Isa-beg Ishaković” za 2012. godinu.

Nagrada “Isa-beg Ishaković” najznačajnije je građansko priznanje (nevladinog sektora) koje se dodjeljuje u Sarajevu od 2007. godine.

U kategoriji kulturna baština nagrada je pripala Davidu Kamhiju,  umjetnost Goranu Bregoviću, sevdah Emini Zečaj, sport Adnanu Ćatiću (Felix Sturm), a u kategoriji istinsko domoljublje Franji Topiću.

Nagrada u kategoriji međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva’ bit će dodijeljena na posebnoj svečanosti tokom ovog mjeseca turskom premijeru Tajipu Erdoganu.

Oslobođenje

KOMENTARI