Održana promocije knjige Avde Halilovića

HomeSanski MostLokalne teme

Održana promocije knjige Avde Halilovića

Avdo Halilović, autor najprodavanije knjige u Planjax shopu

Promocija zbirke pripovjedaka “Čardak na Savi”, književnika Avde Halilovića, održana je u prostoru Općinske vijećnice u prisustvu brojnih posjetilaca.

O novoj, četvrtoj po redu Halilovićevoj knjizi govorili su profesorica knjjiževnosti Amela Džinić Isanović, glavni sanski imam Husein ef. Kovačević, te književnici Muhidin Šarić I Amir Talić. Organizator ovog događaja bio je Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, a na početku su prisutni imali priliku da pogledaju video detalje sa promocije knjige “Čardak na Savi” koja je nedavno održana u Sarajevu.

10294435_739445189489284_3591582069311525719_n

Promotori su u svojim govorima istakli vrijednost ovog književnog djela čiji je autor vrstan pripovjedač, osebujnog i tanano izgrađenog stila. Čardak na Savi, kao simbol propinjanja i opstojnosti Bošnjaka na obali svoje zemlje, vrlo je vrijedna ostavština bosanskom jeziku i bošnjaštvu na našim prostorima. Autor donosi čudesnu priču o životu starih Bošnjana na prostorima koje brižno čuva Sava, u vremenskom period od gotovo stotinu godina. Pisanje ovog djela trajalo je pet godina i ono je na tragu dosadašnjeg književnog rada Avde Halilovića.

10492204_739445322822604_4106789709075865417_n

Njegove pripovjetke oslikavaju živote Bošnjaka u jednom turbulentnom vremenu koje je označeno raspadom velikih carstava i traumatičnim iskustvima naroda koji su ih nastanjivali. Halilović ističe da je u svojoj knjizi posebno želio naglasiti važnost rijeke Save, čije su obale Bošnjaci nastanjivali stotinama godina.

Poslednja ratna dešavanja i etničko čišćenje doveli su do toga da su Bošnjaci praktično izbrisani s tih prostora. Sem toga, kako je istakao autor, u bošnjačkoj književnosti Sava je do danas najmanje opjevana i opisana rijeka. Junaci u pripovjetkama Avde Halilovića otkrivaju nam širok dijapazon likova koji zrače najljepšim ljudskim osobinama, a autor na tanan i majstorski način opisuje međuljudske odnose, strahove, tragedije, plemenitost, odanost i vjernost.

Vrijedi istaći kako je Halilović maestralan pripovjedač i jedan od rijetkih na književnoj sceni Bosne i Hercegovine koji i danas njeguje ovu književnu formu koju su proslavili brojni pisci i prozaisti s ovih prostora. Halilović je profesor bosanskog jezika i književnosti, već dugi niz godina radi u Osnovnoj školi “Mahala”, vrijedno i nesebično prenoseći svoje znanje mladim naraštajima.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0