instant fap

Održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti

Održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti

Svečanom akademijom koja je održana u prostoru Gradske vijećnice, u Sanskom Mostu je obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH.

Ovaj događaj je još jednom podsjetio na značaj ovog datuma u modernoj istoriji naše zemlje. Prije svečane akademije delegacije boračkih organizacija, društveno političkog života Općine Sanski Most, položile su cvijeće na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana i tako odali počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i nezavisne BiH.

Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji naše zemlje, jer je tog dana Bosna i Hercegovina odlučila da obnovi svoju višestoljetnu samostalnost i državnost u punom kapacitetu.

Prije 28 godina održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će živjeti tri ravnopravna naroda te ostale narodnosti i građani. Velika većina građana, prema statističkim podacima oko 67 posto građana, zaokružila je opciju “da” na referendumskim listićima i Bosna i Hercegovina je nedugo potom upisana na kartu nezavisnih država svijeta.

O značaju ovog istorijskog datuma za našu zemlju govorio je profesor istorije, Sanjin Kalaković. Referendum o nezavisnosti održan je i na prostoru Općine Sanski Most i prema podacima općinske referendumske komisije odazvalo se više od 64 posto građana s područja tadašnje općine te izglasalo nezavisnost BiH.

O značaju 1. Marta govorio je i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakavši potrebu da se patriotizmom i jedinstvom dobrani krvavo stečena nezavisnost i sloboda. Svečanu akademiju su svojim nastupima uveličali su učenici Prvs asanske škole, zatim učenici osnovne muzičke škole iz Sanskog Mosta, Amina Krkić i Muhamed Karabeg te Mješoviti hor „Harmonija“.

KOMENTARI