Odsustvo stida, poštovanja ili čovječnosti? ILI Ubi me sin

HomeVijestiRegion

Odsustvo stida, poštovanja ili čovječnosti? ILI Ubi me sin

U BiH više od 300 samoubistava u ovoj godini: Suicid češći kod muškaraca
Nažalost, svakodnevno smo svjedoci povećane stope nasilja kako nad djecom, tako i nad starima. Roditelji koji pređu sedamdesete, a nekad i prije, djeci koju su odgajali i hranili postaju teret i nepodnošljiva smetnja. Sve manji je broj onih koji, pored svih teškoća koje sa sobom nosi staračka demencija, ipak izaberu da obezbijede svojim ostarjelim roditeljima mirnu i dostojanstvenu starost u krugu porodice. Oni koji to, iz određenih razloga, nisu u mogućnosti, nastoje pronaći odgovarajući starački dom i tamo, na brigu drugima, povjeriti svoje roditelje.

Posljednjih dana govori se o brojnim monstruoznim iživljavanjima nad dojenčadi i djecom (pred)školskog uzrasta. Iz straha od reakcije roditelja, kako sami sebe tješimo i tražimo izgovore za svoj kukavičluk, ne prijavljujemo slučajeve porodičnog nasilja i onda kada smo sasvim sigurni da je neko koga poznajemo žrtva brutalnog fizičkog, psihičkog pa i seksualnog nasilja.

Najnoviji slučaj brutalnosti, koju prema starim članovima porodice mogu pokazati njihovi najdraži, dolazi nam iz Markovca (Srbija). Bježeći od sopstvenog sina, ovaj starac je potražio pomoć u dvorištu svojih komšija. “Ubi me sin”, bilo je jedino što im je mogao reći. Ovaj slučaj je razljutio javnost u regionu i sve veći je broj onih koji se aktivno uključuju u traženje adekvatnih sankcija za počinioce porodičnog nasilja.

Staračka demencija, stanje koje je karakteristično za treću životnu dob, praćena je teškoćama u doživljavanju i komunikaciji. Odumiranje moždanih ćelija rezultira gubitkom pamćenja, promjenama u raspoloženju, nepovjerljivošću i smanjenom efikasnošću.

Svojim starima možete pomoći pružajući im ljubav, pažnju i podršku. Svojim starima možete pomoći podsjećajući ih šta treba da urade i kako da ispravno imenuju što žele. Svojim starima možete pomoći ako se, prije nego povisite glas na njih, sjetite s koliko nježnosti su oni brinuli o vama. Učinili su vas čovjekom – uzvratite im ljudskošću.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0