instant fap

Okrivljeni prije optužnice

Okrivljeni prije optužnice

Naše branjenike ni nas ne zanima zaštićeni svjedok, tvrde advokati • SBiH ulazi u vlast i dobija mjesto ministra policije?

Niko nije kriv dok mu se to ne dokaže, još jednom su jučer ponovili advokat Ilijas Midžić, koji brani Asmira Bakrača, Huseina Kunića i Fuada Poprženovića, advokat Mirsad Seferagić, koji po službenoj dužnosti brani Halida Velagića, te advokat Omer Abdagić, koji brani Asmira Bakrača. Na zahtjev branjenika oni su organizirali pres-konferenciju u hotelu Opal, u Bihaću. Povod su bili dva izvještaja, Federalne televizije i Avaza, za koja advokati smatraju da cure iz istrage, od policije ili Tužilaštva, i to prije podizanja optužnice, što je kažnjivo zakonom, a predviđena kazna je i do tri godine zatvora.

Navodno zastrašivanje

Radi se o istrazi ubistva Cvijana Radića iz 1997, za šta se sumnjiče aktivni pripadnici MUP-a USK-a Husein Kunić, šef Odjela krim-policije Druge PU, te Fuad Poprženović, šef kabineta v.d. komesara MUP-a USK-a, te nekadašnji policajci Asmir Bakrač, Halid Velagić, Ejub Ikić i Izet Šahinagić, koji su trenutno u pritvoru KPZ-a Bihać.

Zaštićene podatke iz istrage i detalje o samom izvršenju djela, između ostalih, iznio je i Avaz, imenujući trojicu osumnjičenih bukvalno za povlačenje okidača.

– Mi smo reagovali, ali je Avaz odbio objaviti naše reagovanje, kazao je advokat Midžić.

Kako je objavila FTV, najmanje šest policijskih službenika iz MUP-a USK-a je pod istragom, jer su posljednjih dana pokušali identificirati i locirati zaštićenog svjedoka. Advokati tvrde da se ovakvim izvještavanjem i oni sami sumnjiče čak i za to da učestvuju u navodnom zastrašivanju ili likvidaciji zaštićenog svjedoka, a da se iza toga već pokušava izvršiti pritisak kako bi se oduzela nadležnost sudu u Bihaću. Navode da su branjenici u uslovima ograničenih sloboda, kontakte s porodicama snimaju kamere, a o slučaju mogu samo razgovarati sa advokatima.

– Naše branjenike ni nas ne zanima zaštićeni svjedok više nego i ostalih stotine navedenih svjedoka, mada, sudsko vijeće je to koje, na osnovu predočenih elemenata, odlučuje da li će neki svjedok biti zaštićen, i to je samo još jedna od stvari koje se ovdje prejudiciraju, kazao je advokat Avdagić.

Osim presumpcije nevinosti, teret javne osude je i na leđima policije, ali i Tužilaštva.

FTV navodi da su “u pripremu ubistva uključeni i pojedini zaposlenici Kantonalnog tužilaštva iz Bihaća, a ubistvo svjedoka je trebao izvršiti pripadnik srbijanskog podzemlja”. Advokati ovo nisu htjeli ni komentarisati, jer to smatraju  običnom medijskom hajkom. A kada je Tužilaštvo USK-a u pitanju, nedavno je glavni tužilac Asim Džafić podnio ostavku.

– Istina je da sam podnio ostavku na mjesto glavnog kantonalnog tužioca, ali to je jedino iz razloga što sam stekao uslove za penzionisanje. Trenutno sam na bolovanju iščekujući rješenje, kazao nam je Džafić.

Nelogičnosti

U Bihaću se špekuliše o mogućoj smjeni ministra MUP-a USK-a Šefika Smlatića, što je počelo sa protestima članova porodica uhapšenih policajaca. Nezvanično saznajemo da SBiH ulazi u vladajuću koaliciju u USK-u i da joj je obećano mjesto ministra policije.

– Smatram da je to nelogično. Kako bi to sada izgledalo da se traži moja smjena i kako bi se to opravdalo? Izgledalo bi kao pritisak na ovu instituciju jer se ovdje konačno pomiču stvari naprijed, rješavaju se teški zločini koji su se trebali rješavati još prije 16 godina, kazao nam je Smlatić te dodao da razumije porodice uhapšenih, ali da je tu akciju provodio FUP, te da kao ministar nije bio u nju uključen.

Rasplet ovih događaja moguć je jedino na sudu, a još ni optužnica nije podignuta. Advokati smatraju da sva ova priča ima za cilj novo produženje pritvora branjenicima, te najavljuju pravnu bitku koja će trajati godinama.

KOMENTARI