Okupili najveći broj preletača u Skupštini USK-a: Svi poslanici NES-a ponovo na listama

Homeinmedia danas

Okupili najveći broj preletača u Skupštini USK-a: Svi poslanici NES-a ponovo na listama

MIRNO! Na desno – „NAVI“!

Narodni evropski savez okupio je najveći broj preletača u Skupštini USK-a, pa ih pozicionirao na liste za opće izbore

Premijer USK-a Mustafa Ružnić na predstojećim općim izborima predvodiće listu Narodnog evropskog saveza (NES) za Skupštinu Kantona. Ovo je ključna pozicija za NES, koja treba da donese najviše glasova u Krajini, a prošlih izbora na tom mjestu je bio cazinski gradonačelnik i predsjednik stranke Nermin Ogrešević. Gradonačelnik se ovaj put nije kandidovao.

NES u ove izbore ulazi sa krilaticom “Za nove generacije”. Listu za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nosi iskusni i aktivni parlamentarac Jasmin Emrić. Na istoj listi pod brojem tri je Sead Kadić, bivši predsjednik SDA Bihać, a iza njega Nermin Kljajić, aktualni ministar MUP-a USK-a.

U slučaju Seada Kadića, radi se o najkrupnijem transferu iz SDA u NES do sada u Krajini. Bivši politički protivnici su ga dočekali raširenih ruku, djelimično zbog velikog iskustva u izbornim kampanjama, a djelimično zbog uticaja kojeg ima u Ljutočkoj dolini i Bihaću, gdje NES-u treba pomoć.

Federalnu listu stranke predvodi skupštinska zastupnica Ilda Alibegović, a iza nje su njene kolege iz skupštinskih klupa Zlatko Hujić i Rasim Pajić, piše Oslobodjenje

Inače, svi kantonalni poslanici NES-a ponovo su na listama, a najviše ih se opet kandidovalo za kantonalnu Skupštinu. Također, oni su u NES stigli iz drugih stranaka, mijenjajući stranačke knjižice tokom mandata. Takav je slučaj sa Amirom Murićem i Nedimom Zulićem koji su došli iz DF-a, te sa Aganom Bunićem i Ilfetom Kadić, pridošlicama iz SBB-a. I bivši ministar Nijaz Kadirić je bio u SBB-u. Pored njih, iz aktuelnog saziva Skupštine, tu su još Irma Fatkić i Hajrudin Halilović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0