Ćevapi, kvrguša, pita ili nešto drugo?
Napišite nam u komentarima
TasteAtlas, stranica koja predstavlja vodič kroz tradicionalnu hranu zemalja širom svijeta, objavila je listu najbolje ocijenjenih bosanskih jela.
Na vrhu liste su se našli japrak, kvrguša i sač (ocjena 4,7). Najgore ocijenjeni su popara, kalja i buranija, dok ćevapi, koji osim u Sarajevu, i u mnogim drugim gradovima BiH važe za specijalitet grada, imaju ocjenu 4,4 i tako su svrstani u odlična, ali ne najbolja jela.
Kada je riječ o poslasticama tufahija sa ocjenom 4,1 prednjači u odnosu na Hurmašice (3,8) i Kadaif (3,7).
Kvrguša je tradicionalni bosanski specijalitet koji se pravi od tijesta i komada piletine. Jelo se uglavnom povezuje s Krajinom, ali se često priprema i u drugim mjestima. Pravi se od brašna, jaja i mlijeka. Zatim se dodaju sirovi ili isprženi komadi piletine, koji se stavljaju na vrh. Peče se dok meso ne bude spremno i dok tijesto ne dobije hrskavu koricu.
Bez obzira na to koje jelo preferirali, činjenica je da je bosanska kuhinja izuzetno ukusna, što i turisti koji se rado vraćaju u našu zemlju uvijek ističu.
KOMENTARI