Oni koji su preboljeli koronu imaju manje šanse da se zaraze delta sojem od vakcinisanih Pfizerom

HomeMagazin

Oni koji su preboljeli koronu imaju manje šanse da se zaraze delta sojem od vakcinisanih Pfizerom

Delta soj širi se Grčkom: Broj zaraženih se povećao za 75 posto za sedam dana

Osobe koje su u jednom od ranijih talasa preboljele koronavirus imaju manji rizik od zaraze delta sojem od onih koji su vakcinisani Pfizer vakcinom, navodi se u jednoj izraelskoj analizi.

Najveća analiza koja upoređuje prirodni imunitet, stečen ranijom infekcijom, sa zaštitom koju stvara jedna od “najmoćnijih” vakcina koje se trenutno koriste, pokazala je da su reinfekcije u prvom slučaju mnogo rjeđe.

Rad distraživača u Izraelu u suprotnosti je sa ranijim studijama koje su pokazale da su imunizacije nudile bolju zaštitu od ranijih infekcija, iako se te studije nisu odnosile na delta varijantu.

Kako piše Bloomberg, rezultati analize dobra su vijest za pacijente koji su se već uspješno izborili sa Covidom-19. Ljudi koji su primili obje doze Pfizer vakcine imali su gotovo šest puta veću vjerovatnoću da dobiju delta-infekciju i sedam puta veću šansu da će imati simptomatsku bolest od onih koji su se oporavili od koronavirusa.

– Ova analiza pokazala je da prirodni imunitet pruža dugotrajniju i jaču zaštitu od infekcija, simptomatskih bolesti i hospitalizacije zbog delta varijante – kazali su istraživači.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: