Opasni proizvodi u prodavnicama širom BiH

HomeVijestiBiH

Opasni proizvodi u prodavnicama širom BiH

Pedijatri savjetuju: Izvedite djecu napolje i kada je hladno i kada je snijeg

Pronađeni bicikli bez kočnica, otrovne lutke, grijalice i dječije sijalice koje mogu izazvati opekotine i požar.

Piše: Vedrana Maglajlija

Otrovne lutke, bicikli bez kočnica, dječiji kreveti i hodalice koje mogu naškoditi djetetu, skejtbordovi kojima pucaju daske i osovine, dekorativno voće koje djeca mogu zamijeniti za pravo, mišići za plivanje koji mogu ispuhati, dječije svjetiljke i grijalice koje mogu izazvati opekotine i požar, neispravne baterije za laptop, kozmetički preparati sa otrovinim hemikalijama – neki su od proizvoda u prodavnicama širom BiH za koje je utvrđeno da predstavljaju opasnost, bilo od trovanja, davljenja, gušenja, strujnog udara, požara ili drugih mogućih povreda.

Od 176 modela proizvoda koji su nasumično izabrani i kontrolirani u protekloj godini, čak 140 modela, odnosno gotovo 70.000 komada proizvoda, nije bilo usklađeno sa sigurnosnim propisima, podaci su Agencije za nadzor tržišta BiH.

“Najzastupljenije grupe proizvoda koje predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače su električni uređaji, igračke, opasne imitacije, proizvodi za djecu i lična zaštitna oprema”, rečeno nam je iz Agencije.

Više od 80 posto njih uvezeno je iz Kine, šest posto iz Turske, četiri posto iz Srbije, tri posto iz Italije, dva posto iz Njemačke i Japana.

Otrovne dječije lutke

Posebnu opasnost, kako upozoravaju stručnjaci, predstavljaju dječije igračke koje sadržavaju otrovne hemijske spojeve ftalate. Oni se dodaju u plastiku da bi se poboljšala njena mekoća, savitljivost i rastezljivost, a nalaze se u mnogim lutkama.

Dozvoljena količina ftalata u proizvodima je 0,1 posto, a prilikom inspekcije u BiH od 14 uzoraka igračaka u njih deset pronađena je koncentracija čak 230 puta viša od dozvoljene.


Lutke iz prodavnica u BiH koje su sadržavale nedozvoljenu količinu ftalata [Agencija za nadzor tržišta BiH]

O tome kakvu to opasnost predstavlja za djecu napisane su mnogobrojne studije u svijetu.

“U organizam se mogu unijeti gutanjem, udisanjem i preko kože, te narušiti zdravlje djece. Povezani su s raznim negativnim utjecajima na zdravlje, uključujući hormonske abnormalnosti, urođene mane i reproduktivne probleme”, navode iz Agencije.

Kako dodaju, s tržišta BiH je povučeno i uništeno čak 6.030 komada dječjih lutki zbog ovih opasnosti.

“Dakle podaci dobiveni nakon provedene aktivnosti nadzora igračaka i proizvoda za djecu na prisustvo ftalata ukazuju na prisutnost velikog broja nesigurnih proizvoda na tržištu BiH.”

Svi bicikli sa neispravnim kočnicama

Ni ostala ispitivanja dječijih proizvoda nisu pokazala dobre rezultate.

U protekloj godini ispitana je ispravnost osam modela bicikla za malu djecu, a pokazalo se da niti jedan od njih ne ispunjava sigurnosne zahtjeve, a većina njih je imala neispravne kočnice.

Na pet modela ispitanih skejtborda došlo je do loma daske ili osovine točkova, te je više od 760 komada povučeno iz prodavnica.


Na dječijem biciklu nisu ugrađene kočnice

“Dolazili su nam nekada iz inspekcije i uzeli su dječije lakove za nokte, za djevojčice. Nisu ništa pronašli pa su nam vratili proizvode”, objašnjava prodavačica u jednoj prodavnici igračaka u Sarajevu.

“Međutim, ja sam prije radila u drugoj prodavnici igračaka i dječije opreme i uzeli su nam model hodalice za djecu. Otkrili su da je ta hodalica spuštena za dva centimetra zbog čega se djeci ne mogu pravilno razvijati kukovi. Proizvod je nakon toga povučen iz prodavnice”, dodaje.

Zbog ovakvih proizvoda sve su češće žalbe građana Ombudsmanu za zaštitu potrošača u BiH. Kupci se žale na sumnjivu kvalitetu, ali i zbog toga što im prodavači ne vraćaju novac kada se utvrdi da je proizvod koji su kupili neispravan.

“U žalbama se potrošači najviše žale na nekvalitetne odjevne proizvode, obuću i tehničku robu i ističu povredu prava od strane trgovca koji ne želi da vrati novac ili izvrši zamjenu proizvoda za novi ispravan, što je njihova obaveza prema zakonu”, objašnjava Mediha Bakalović, pomoćnica ombudsmana.

Stoga, dodaje, upozorava građane da u svakoj prilici pažljivo pregledaju deklaraciju na proizvodu, rok upotrebe kozmetičkih proizvoda, zemlju porijekla, kao i detaljnija objašnjenja i uputstva o korištenju proizvoda od trgovca.

Roditelji često ne gledaju deklaracije

Ipak, mnogi roditelji priznaju da nemaju običaj gledati deklaraciju kada kupuju nešto za svoju djecu.

“Kada kupujem svojoj curici igračke, ne sjetim se baš da gledam deklaracije ili bilo šta drugo, nisam nikada o tome razmišljala, da bi neka lutka mogla biti otrovna”, kaže Sabina, majka iz Sarajeva.

“Kada sam ja bila dijete, roditelji su mi kupovali igračke i mislim da ni oni nisu nešto gledali šta kupuju. Doduše, igračke najčešće uzimam u nekim kvalitetnijim prodavnicama, ne, recimo, u onim kineskim.”


Zbog neispravnih ventila mišići se ispuhuju

Građani s manjim primanjima upućeni su na kupovinu jeftinih proizvoda sumnjivog porijekla i kvalitete pa su samim tim i ugroženiji, kaže Bakalović, ali dodaje da se svi ljudi u BiH na neki način susreću sa nekvalitetnim stvarima.

“Glavni razlog za ovu pojavu je neuređeno i rascjepkano bh. tržište, nedostatak bolje kontrole prilikom uvoza i blaga kaznena politika”, ističe.

Zbog toga se iz Agencije nadaju da će ove godine biti usvojen novi zakon kojim bi se poboljšao sistem nadzora nad tržištem, a provjera proizvoda bi se vršila na granici, a ne kada se nađu u prodavnicama.

Samo prošle godine je sa tržišta BiH povučeno i vraćeno od potrošača 17.000 komada proizvoda od kojih je gotovo 9.000 uništeno.

Ćilibarske ogrlice iz Litvanije i novčanici iz Indije

Agencija za nadzor nad tržištem u BiH objavljuje listu nesigurnih proizvoda na svojoj web stranici, uključujući informacije o tome odakle je roba, ko je uvezao i kakavu opasnost predstavlja.

BiH je preuzela i RAPEX, sistem Evropske unije za brzu razmjenu informacija o nesigurnim potrošačkim proizvodima.

Ako se utvrdi da se oni nalaze na tržištu Bosne i Hercegovine i da postoje uvoznici tih proizvoda, Agencija zajedno sa inspektorima iz entiteta i Brčko Distrikt rade na njihovom povlačenju.

Među ovim proizvodima, na posljednjoj listi koja je objavljena, nalaze se i prostirke za jogu iz Kine, dječije gumice za brisanje i kozmetički preparati za posvjetljenje kože za koje se ne zna iz koje zemlje dolaze, maske za djecu iz Kine, novčanici iz Indije, ćilibarske ogrlice iz Litvanije, rukavice za fitnes iz Pakistana, plastična lutka iz Hong Konga.

Svi oni mogu izazvati gušenje, trovanje ili neke druge negativne posljedice kod građana koji ih kupuju, a pogotovo kod djece.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0