instant fap

Opasno konzumiranje cigareta po hladnom vremenu

Opasno konzumiranje cigareta po hladnom vremenu

Stručnjaci tvrde da je cigarete, osim što uzrokuju rak pluća i druge teške bolesti, opasnije konzumirati po hladnom vremenu

Profesorica Zavoda za plućne bolesti i internu medicinu Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Ataturk prof. dr. Leyla Saglam, kaže da su cigarete veoma štetne po zdravlje, te da je u Turskoj napravljen značajan napredak u borbi protiv pušenja. Ona je dodala da, pored muškaraca, i žene koje su boljeg ekonomskog statusa više konzumiraju cigarete.

“Kod žena postoji paralela između ekonomskog statusa i konzumiranja cigareta. Ukoliko imaju svoju platu i ekonomska situacija im je dobra, stopa konzumiranja cigareta je veća. Normalne domaćice ne konzumiraju toliko cigarete. Žene u gradovima više konzumiraju cigarete od onih u selima. A, muškarci u selima više puše”, rekla je Saglam.

Ona je naglasila da je i rjeđe konzumiranje cigareta štetno, kao i konzumiranje cigareta po hladnom vremenu.

“Po hladnom vremenu ljudi žele da se zagriju, uvlače dim ‘iz petnih žila’, a i konzumiraju više cigareta. Zbog tog ‘dubljeg’ uvlačenja dima, cigarete su još opasnije. Cigarete su po hladnom vremenu štetnije i zbog temperature i zbog načina konzumiranja. Osim raka pluća, cigarete mogu biti uzrok raka na bilo kojem organu. Što se cigarete više konzumiraju, toliko se uvećava i rizik od raka na drugim organima. Rak, srčane i bolesti vena također uzrokuje pušenje, kao i moždani i srčani udar”, naglasila je Saglam.

“Žene najčešće obolijevaju od raka dojke, a muškarci od raka pluća, mada je i kod žena došlo do povećanja stope obolijevanja od raka pluća. I to je u vezi sa konzumiranjem cigareta. Kada se povećala stopa konzumiranja cigareta kod žena, povećala se i stopa oboljevanja od raka pluća”, istakla je Saglam.

Profesorica Saglam kazala je da je Turska na dobrom putu i da pravi značajan progres u borbi protiv pušenja.

“Prije nekoliko godina, u međugradskim autobusima, nije se ništa vidjelo od dima. Danas su putovanja čista i ugodna. Pet do deset godina unazad postavili smo cilj “Turska bez cigareta 2023. godine”. Za sada smo na dobrom putu”, naglasila je Saglam.

KOMENTARI