instant fap

Opasnost od šumskih požara

Šumski požari ovih dana bjesne u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine nanoseći veliku štetu šumskom bogatstvu.

Obzirom da su ovih dana idealni uslovi za nastajanje i izbijanje požara, na građane se apeluje da budu kamsimalno oprezni prilikom rukovanja vatrom. Prema riječima komandira vatrogasne jedinice Sanski Most, Edina Gubelića, stanje s požarima trenutno nije alarmantno.

On je istakao kako su sasnki vatrogasci u protekla dva dana ugasili nekoliko manjih te dva veća šumska požara i to na području Stare Rijeke i Donjeg Kamengrada. Gubelić je naveo kako je posebno bilo teško gasiti požar u blizini Stare Rijeke, obzirom da je vatra zahvatila šumsko područje u blizini minskih polja. Također, u blizini starog grada Kamengrada spriječeno je da vatra zahvati borovu šumu i tako nanese veliku materijalnu štetu. Gubelić je istakao kako je vatrogasna jedinica Sanski Most potpuno spremna da odgovori na moguće izbijanje požara.
Služba Civilne zaštite Općine Sanski Most podsjetila je  građane da je zabranjeno paljenje vatre u blizini šumskog i drugog rastinja, kao da treba poduzeti sve mjere opreza da ne bi došlo do izbijanja požara, a time i do ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Iz Službe Civilne zaštite Općine Sanski Most upozoravaju, da će protiv svakog lica za koje se sumnja da je namjerno ili nenamjerno izazvalo požar biti poduzete mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu Federacije BiH, te Odluke Općinskog vijeća o preventivnim mjerama zaštite od požara šuma i poljoprivrednog zemljišta. Te mjere predviđaju novčane kazne od 100 do 7.000 KM

KOMENTARI