Općina Hadžići: Silos je bio zatvor za one koji su se ogriješili o zakone BiH

HomeVijestiBiH

Općina Hadžići: Silos je bio zatvor za one koji su se ogriješili o zakone BiH

Migranti koji se nalaze u vozu Talgo bit će vraćeni u Centar u Hadžićima

Općinsko vijeće Hadžići oglasilo se sa saopćenjem koje je danas jednoglasno usvojeno na sjednici o okupljanju kod objekta Silos.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Okupljanje Srba iz RS-a u Tarčinu kod objekta Silos, 27.1.2021. godine je sramno iznošenje notornih laži i podmetanja koja bi trebala, po govornicima, odražavati stanje u Silosu za vrijeme trajanja agresije na BiH.

Silos je bio zatvor za sve one koji su se ogriješili o zakone Republike Bosne i Hercegovine, ma iz kojeg naroda oni bili.

U njemu su zatvorske i druge kazne lišavanja slobode izdržavali, između ostalih, i pripadnici Armije R BiH. Svi zatvorenici su jeli istu hranu koju su jeli i borci AR BiH i MUP-a.

Zato smatramo gnusnim lažima da su srpski zatvorenici umirali od gladi, kako to na navedenom obilježavanju navodi Anđelko Nosović predsjednik Saveza logoraša RS-a. 

Boško Tomić, izaslanik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na ovom skupu je posebno istakao da su u Silosu bili zatvoreni Srbi koji ništa nisu zgriješili nego samo zato što su bili Srbi.

Ako je to tako, postavljamo pitanje kod kojih Srba je onda pronađeno i oduzeto 726 cijevi raznog oružja, od čega 6 minobacača, 14 ručnih bacača, 58 puškomitraljeza, 86 automatskih pušaka, te veći broj poluautomatskih pušaka i pištolja, kao i 12 radio stanica, granata, municije, i vojne opreme.

Navedeno je oduzeto od pripadnika srpskih paravojnih jedinica sa područja Pazarića i Tarčina koje su imale zadatak zajedno sa paravojnom jedinicom srpske TO iz Bradine izvršiti sinhronizovani napad na Tarčin i Pazarić, i spojiti se sa agresorskim snagama u Hadžićima.

Ova činjenica u potpunosti demantuje insinuacije Anđelka Nosovića da su zatvoreni u Silosu bili 99 posto civili.

Umjesto iznošenja neistina koje šire međunacionalnu mržnju, bolje bi bilo da nam govornici na ovom skupu, kažu konačno gdje se nalazi još 74 stanovnika Hadžića uhapšenih i odvedenih u srpske logore 1992. godine koji, ili čija tijela, ni do danas nisu pronađeni.

Za dokazane zločine koje su pojedinci iz reda srpskog naroda počinili nad nesrpskim stanovništvom u Hadžićima doneseno je pet pravosnažnih presuda nadležnih sudova u Hagu i Sarajevu.

One koji su na skupu u Tarčinu pokušavali na neprimjeren način lažno prikazati zatvor Silos i status njegovih zatvorenika, treba podsjetiti šta su predstavnici njihovog naroda – srpski ekstremisti uradili sa nesrpskim stanovništvom u Hadžićima.

Osnovali su pet logora: zgrada Socijalnog, garaža općine Hadžići, sportska dvorana-KSIRC, magacin TO i podrum u zgradi Hotelka, kroz koje je prošlo je više od 715 Bošnjaka. U njima su vršena fizička i psihička zlostavljanjanja logoraša, vršeno njihovo silovanje, premlaćivanje i ponižavanje svake vrste, a na desetine je ubijeno.

Najmlađi ubijeni logoraš je imao samo pet mjeseci, dok je najstariji logoraš imao 75 godina.

Nakon završetka rata za 235 građana Hadžića odvedenih u logore izgubio se svaki trag.

Intenzivnim traganjem u postratnom periodu u 63 otkrivene masovne i pojedinačne grobnice pronađeni su posmrtni ostaci stotina nestalih osoba koji su ekshumirani i ukopani.

Još uvijek se ne zna za 74 građana Hadžića starosti od 19 do 70 godina. Posmrtni ostaci ubijenih Hadžićana nađeni su u više masovnih grobnica na području Istočnog Sarajeva, Hadžića i Igmana.

Izjave i okupljanje koje je jučer organizirano je pokušaj da se na indirektan način prejudicira ishod sudskog postupka i direktno vrši pritisak na Sud BiH“, navodi se u saopćenju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: