instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Općina pomaže sanske pčelare

Općina pomaže sanske pčelare

Zahvaljujući saradnji udruženja pčelara „Sana med“ sa općinom Sanski Most, uspješno je realizovana još jedna aktivnost koja će biti od pomoći ovdašnjim pčelarima, te će u velikoj mjeri doprinijeti održivosti i razvoju pčelarstva na području sanske općine.

Za ukupno 76 članova udruženja pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta podijeljeno je po 40 kilograma pčelinjih pogačica za prehranu pčela, te su pčelari dobili po jedno pčelarsko odjelo. Ukupna vrijednost ove opreme iznosi 7600 konvertibilnih maraka, a radi se o sredstvima općine Sanski Most koja su udruženju pčelara dodijelena na osnovu Programa podrške u poljoprivredi u 2018. godini.

Inače, općina je za potrebe pčelarskog udruženja u ovoj godini izdvojila 10. 000 konvertibilnih maraka kao jedan vid podrške ovom udruženju, te je u prethodnom periodu preostali dio ovih sredstava iskorišten za nabavku većeg broja setova pčelarskog pribora, koji su pčelarima podijeljeni prilikom održavanja manifestacije „Dani meda“ u julu mjesecu. Predsjednik udruženja „Sana med“ Asmir Lišančić ističe kako je zadovoljan podrškom općine, te je izrazio očekivanja da će ovakav vid saradnje biti nastavljen u narednom periodu.

Udruženje će u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na brendiranju i zaštiti domaćeg meda, te na uspostavi bolje saradnje sa nadležnim institucijama kao i međunarodnim organizacijama, koje kroz različite projekte mogu pomoći domaćim pčelarima. S tim u vezi, udruženje je nedavno apliciralo s projektom podrške pčelarstvu kod Kantonalnog ministarstva privrede, koje je odborilo iznos od 4000 KM i uskoro se očekuje relaizacija ovog projekta.

Inače, udruženje pčelara „Sana med“ je jedino udruženju pčelara na području sanske općine, osnovano prije nekoliko godina, koje trenutno broji oko stotinu aktivnih članova svih uzrasta, među kojima se posebno ističe šestogodišnja Amina Bahtić, kao najmlađa članica udruženja.

KOMENTARI