instant fap

Kako riješiti problem pasa lutalica

Kako riješiti problem pasa lutalica

Općina Sanski Most, kao i druge lokalne zajednice susreće se sa problemom zbrinjavanja pasa lutalica. Tim povodom Forum za sigurnost zajednice općine Sanski Most, zajedno sa predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), i Međunarodnim fondom za dobrobit životinja (IFAW), organizovao je u Starom hotelu dvodnevnu radionicu na temu rješavanja problema pasa lutalica koja je danas započela sa radom.

Forum za sigurnost građana općine Sanski Most, čije je osnivanje podržano projektima UNDP-a, identificirao je problem pasa lutalica kao jedan od rizika za sigurnosti građana, gdje su psi lutalice označeni kao ozbiljna prijetnja ljudskoj sigurnosti. Na osnovu sačinjene procjene i spremnosti lokalnih zajednica da se počnu baviti ovim problemom, Međunarodni fond za dobrobit životinja je u saradnji sa UNDP-om podržao razvijanje operativnih planova kojim bi se radilo na rješavanju ovog problema. Inače, jedna ovakva radionica održana je prošle godine, u sklopu koje su usvojene određene smjernice s ciljem zajedničkog iznalaženja rješenja u vezi sa zbrinjavanjem pasa lutalica na području općine Sanski Most.

Kako je istakao Besim Šekić, predsjednik Foruma za sigurnost građana, vođeni iskustvom sa prethodne radionice i na osnovu prikupljenih podataka u proteklom periodu, današnja radionica trebala bi ponuditi dugoročni plan na koji način i kako pristupiti rješavanju ovog problema. Osnovni cilj ovih aktivnosti je podrška procesu stvaranja dugoročnih i održivih planova upravljanja populacijom pasa, kako bi se na human i održiv način pristupilo iznalaženju rješenja, istakla je Amela Ćosović Medić rukovoditeljica Sektora sigurnosti i pravde Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Prema njenim riječima općina Sanski Most je jedna od svega dvije lokalne zajednice u cijeloj državi, koja je uz podršku međunarodne zajednice na sveobuhvatan i adekvatan način pristupila izradi dugoročnog plana, i kao takva može biti primjer i drugim općinama. Tokom dvodnevne radionice o ovom problemu raspravljeće pedesetak predstavnika općinskih organa, sektora obrazovanja, akademske zajednice, zdravstvenih ustanova, veterinara i različitih drugih organizacija i udruženja, koji će zajedničkim radom pokušati iznaći najadekvatnije rješenje koje bi vodilo ka sigurnijem okruženju građana kao i boljem sistemu brige o psimu lutalicama.

KOMENTARI