instant fap

Oprezno sa polovnjacima, izmjena kilometraže za samo 20 eura

Vraćanje kilometraže na svim modelima je maksimalno pojednostavljeno i nijedna marka vozila, bez obzira na tehničke karakteristike, nije pošteđena ove prevare, upozorio je portal “polovniautomobili.com”.

Tako se cijena koja se u susjednoj Srbiji plaća za korekciju kilometraže kreće se u zavisnosti od automobila, a najmanja cijena za tu uslugu je 20 eura.

Vraćanje kilometraže je za neke neodgovorne prodavce postala neizostavan korak u pripremi vozila za prodaju.
Osim povećanja cijene polovnjaka, skidanje kilometraže može biti i način da se produži garancija koju daje proizvođač automobila.
Vraćanje kilometraže, ipak, nije “srpski specijalitet”. U Njemačkoj je, na primjer, za to djelo zaprijećena kazna zatvora do jedne godine, a ista kazna prijeti i proizvođačima kompjuterskih programa za tu namjenu.
Opšte je poznato da cijena polovnog automobila zavisi i od pređene kilometraže.
Američka nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju (National Highway Traffic Safety Administration) procjenjuje da svake godine kupci polovnih automobila u SAD-u gube četiri milijarde dolara zbog ove prevare i da se u prosjeku kilometraža vraća na oko pola miliona polovnih automobila godišnje.

Ni u Evropskoj uniji, i pored visokih zaprijećenih kazni i rigorozne kaznene politike, situacija nije ni malo ružičasta.
Prevara je široko rasprostranjena, a procjene o šteti variraju od pet do 10 milijardi eura godišnje.
Procjena njemačke policije je da je na oko 30 procenata polovnih automobila vraćana kilometraža i pored toga što je manipulacija kilometražom na inicijativu njemačkog automobilskog saveza
ADAC-a od 2005. zabranjena dopunama tamošnjeg Zakona o drumskom saobraćaju.

Od tada je u Njemačkoj zabranjeno i reklamiranje uređaja za manipulisanje pređenom kilometražom u novinama, časopisima i na internetu.
Koliko je prevara sa brojačem kilometara zapravo raširena pojava, dovoljno govori i slučaj koji se dogodio u Bavarskoj u martu 2011, kad je minhenska policija sprovela veliku raciju koja je obuhvatila 150 mehaničarskih radionica i privatnih stanova.

Rezultat racije je bio – 26 uhapšenih lica i 300 zaplijenjenih vozila. Tom prilikom je otkriven i BMW koji je ukupno prešao 700.000 kilometara, a zatim prošao kroz “podmlađivanje” tako da je na brojaču pokazivao svega 150.000 kilometara.

Tako je vrijednost ovog automobila sa realnih 5.000 eura, poslije korekcije kilometraže i kozmetičkog uljepšavanja uvećana na 15.000 eura.

 

 

(nezavisnenovine)

KOMENTARI