instant fap

Optuženi Karabegović šokirao prisutne izjavom da je žrtva s njim imala dobrovoljni seks

Optuženi Karabegović šokirao prisutne izjavom da je žrtva s njim imala dobrovoljni seks

U Kantonalnom sudu u Bihaću jučer je održan glavni pretres u ponovljenom suđenju Admiru Karabegoviću iz Sanskog Mosta, optuženom da je 2004. silovao i ubio Aminu Šabanagić, kada je ona imala 21 godinu i bila  zaposlena kao recepcionarka u hotelu “Sanus”. Djevojka je zadavljena i ostavljena pored mezarja Greda u Sanskom Mostu.

Karabegović je uhapšen u decembru prošle godine, kada se vraćao u Sanski Most iz Njemačke, gdje je bio trenutno nastanjen sa suprugom i troje maloljetne djece.

Isto Vijeće

Zanimljivo je da je optuženi jučer stao pred isto Sudsko vijeće koje ga je u prvostepenom postupku osudilo na 35 godina zatvora. Kao što je poznato, zbog procesnih propusta, Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH ukinulo je prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Niko od članova porodice ubijene Amine jučer nije prisustvovao suđenju. Otac Mirsad Šabanagić u dopisu koji je poslao Sudskom vijeću, napisao je da ne može prisustvovati zbog psihofizičkih problema.

Karabegović, koji se nalazi u pritvoru od 14. decembra 2012. godine, sada je s novim advokatom Osmanom Hadžićem u potpunosti negirao i silovanje koje je ranije priznao, kao i monstruozno ubistvo lijepe djevojke. Iznio je svoju verziju događaja, kojom je šokirao sve prisutne u sudnici.

– Amina i ja bili smo u tajnoj vezi od januara 2004. godine. Viđali smo se dva ili tri puta sedmično, a najmanje jednom sedmično smo imali seksualne odnose. Voljeli smo se, namjeravali smo zajedno živjeti. Planirao sam se razvesti od supruge Elvire i s Aminom otići u Njemačku. O našoj vezi znala je moja majka Emsuda. I te noći 19. maja 2004. na gradskom mezarju Greda, gdje smo se i ranije sastajali, imali smo dobrovoljni seksualni odnos – ispričao je optuženi, dok su prisutni s nevjericom slušali.

Očito u pripremljenom scenariju, uz podršku advokata, 32-godišnji Karabegović nastojao je stvoriti  uvjerljiv dojam kako je neko drugi izvršio gnusni zločin.

Karabegović je pokušao objasniti zašto je ranije kod tužioca Huseina Huzeirovića, a u prisustvu advokata Milenka Tomića, priznao ubistvo i silovanje, a na prvom suđenju s braniocem Zlatkom Pozdercem silovanje.

– Tomić me je uvjerio kako ću dobiti malu kaznu i ja sam mu povjerovao. Advokat Pozderac kazao mi je da se branim šutnjom za ubistvo, a da priznam silovanje, a tokom suđenja nije u moju korist izgovorio ni riječi. Poslušao sam ga i dobio 35 godina – kaže Karabegović.

Drugi šok priredila je njegova punica Razija Nasufović iz Bosanske Dubice, koja je branila optuženog kao idealnog zeta. Kazala je kako je on, bez obzira na to što je pala ljaga na njega, dobar suprug i otac, a prije nego što je napustila sudnicu, poručila mu je “Želim ti sreću.”

Prihvaćeni dokazi

Karabegovićev advokat nastojao je poljuljati brojne dokaze Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koje je, prema odobrenju Sudskog vijeća, prikazalo 55-minutnu videorekonstrukciju ovog zločina.

Branilac je tvrdio da je rekonstrukcija događaja kojoj je prisustvao optuženi, pribavljena nezakonito pa je tražio da se saslušaju majka optuženog i rođakinja njegove supruge te da se utvrdi stepen njegove alkoholiziranosti kobne noći.

Zatražio je i da javnost bude isključena sa suđenja. Predsjednik  Sudskog vijeća Vojislav Pušac odbio je sve Hadžićeve prijedloge.

Istovremeno su prihvaćeni svi ranije izvedeni dokazi Tužilaštva USK u ovom predmetu, među kojima i stručna vještačenja patologa, biologa, genetičara, psihologa, neuropsihijatra, kao i DNK nalazi.

Majka zaplakala

Zekiji Šabanagić, majci svirepo ubijene Amine, koju smo telefonom kontaktirali, prenijeli smo ukratko šta je optuženi Karabegović u svom iskazu naveo pa i to da je s Aminom bio u intimnoj vezi i da je nije ubio. Potresena žena gorko je zaplakala i prekinula vezu. Njen suprug Mirsad nije bio kod kuće.

KOMENTARI