instant fap

Optužnica protiv ubice Amine Šabanagić do kraja januara

Optužnica protiv ubice Amine Šabanagić do kraja januara

Optužnica protiv Admira Karabegovića, 30-godišnjeg Sanjanina koji je priznao da je svirepo ubio Aminu Šabanagić 19. maja 2004. godine, mogla bi biti podignuta u narednih 15-ak dana.

gg

Mirno spava

Čekaju se još neka vještačenja koja su obavezna po zakonu, prije svih psihijatrijske i psihološke struke, kako bi optužni prijedlog bio temeljit.

Husein Huzeirović, tužilac u ovom predmetu, potvrdio je da će optužnica biti predata Kantonalnom sudu do kraja ovog mjeseca ne želeći otkrivati detalje.

Karabegović, koji se trenutno nalazi u bihaćkom zatvoru, nije sam u ćeliji.

– Jede, dobro spava, kao da se radi o lopovu kokošaru, a ne o monstruoznom ubici – čuli smo komentar iza zidina KPZ-a Luke.

Huzeirović, nakon osam i po godina, napokon vodi istragu po poznatom počiniocu. Za Karabegovića, kojeg je saslušao u prisustvu njegovog advokata Milenka Tomića, kaže da je “hladan kao špricer”.

Osumnjičeni je tokom rekonstrukcije ubistva promijenio iskaz te kazao da jeste silovao Aminu Šabanagić, ali da je nije ubio.

Karabegović promjenu iskaza nije želio komentirati, ali iz tužilačkih krugova saznajemo da ova Karabegovićeva promjena iskaza nema nikakvu težinu, s obzirom na to da je pred svojim advokatom u prisustvu tužioca detaljno ispričao kako je silovao, a potom zadavio žrtvu.

– Još je rano govoriti o priznanju mog klijenta. Možda je on psihopata, a psihopate ne mogu odgovarati za počinjeno krivično djelo – rekao je Milenko Tomić, Karabegovićev advokat.

Pratio žrtvu 

“Avaz” saznaje detalje višesatnog ispitivanja kome je prisustvovao i Anes Karabegović, Admirov stariji brat, koji nema nikakve veze s ubistvom Šabanagić.

Ubica je prvo pet sati ponavljao da ne zna ništa o ubistvu 21-godišnje recepcionerke hotela “Sanus”. Naposljetku, suočen s dokazima, psihički je slomljen te je u detalje ispričao svoju monstruoznu priču.

Žrtvu nije poznavao, kao ni ona njega. Kada je Šabanagić nakon završenog posla krenula kući, 22-godišnji Admir ju je pratio. Napao ju je u mračnom dijelu makadamskog puta. Žrtva se žestoko opirala i govorila da će sve reći ma šta bude s njom uradio.

Iako nije pripremao ubistvo, najvjerovatnije je prijetnja da će ispričati šta se dogodilo presudila.

Nakon što ju je silovao, nesretnu djevojku je udavio u potoku ispod gradskog mezarja, a potom se vratio kući supruzi i dvoje djece.

Ubicin brat Anes nije prestajao plakati slušajući detalje monstruoznog ubistva čak ni nakon što je ispitivanje njegovog brata okončano.

Osumnjičeni je čuvao tajnu o zločinu od svih. Policija tokom istrage u to vrijeme nije ga otkrila, a da bi se dodatno osigurao, nekoliko mjeseci nakon ubistva ubica je s porodicom napustio Sanski Most i nastanio se u Njemačkoj.

Iskusni istražiteljski tim ipak je riješio jedan od najtežih krvnih delikata nakon agresije na BiH.

Roditelji nisu vjerovali 

Suočeni s teretom optužbi da su im sinovi osumnjičeni za svirepo ubistvo Amine Šabanagić, roditelji Admira i Anesa Karabegovića zatražili su od sinova da dođu kući iz Njemačke i dokažu da nisu krivi. Ni otac ni majka nisu vjerovali da njihova djeca imaju veze s ovim zločinom.

No, istražiteljski tim biološki trag muškarca pronađen na garderobi žrtve uporedio je s brisom grla majke braće Karabegović i utvrđeno je da je ubica jedan od braće.

KOMENTARI