instant fap

Optužnica za strijeljanje kod Prijedora

Optužnica za strijeljanje ispred džamije u selu Čarakovo kod Prijedora

sud

Protiv Velemira Đurića, Dragomira Soldata i Zorana Babića Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za zločin u selu Čarakovo kod Prijedora počinjen 23. jula 1992. godine.

Đuriću, Soldatu i Babiću na teret je stavljeno da su, s još nekoliko osoba, izveli muškarce Bošnjake iz njihovih kuća i potom ih strijeljali pred džamijom u selu.

“Dvojica su preživjela ovo strijeljanje, a deset ih je ubijeno”, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Kako se u optužnici dalje navodi, istoga dana, takođe u selu Čarakovo, iz kuće su izveli, zarobili i ubili još jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti. Đurić i Soldat su uhapšeni 5. decembra, a Sud ih je nakon tri dana pustio na slobodu, odredivši im mjere zabrane.

Prema navodima Tužilaštva, Đurić je u to vrijeme bio pripadnik Centra za obavještavanje Prijedor, a Soldat vojni policajac 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Babiću, koji je na slobodi, sudi se za zločin počinjen na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, gdje je 21. augusta 1992. ubijeno oko 200 civila. S njim su optuženi i Dušan Janković, Milorad Škrbić i Željko Stojnić.

Nepravomoćnom presudom, koja je ukinuta, Babić je, kao nekadašnji pripadnik interventnog voda prijedorske policije, osuđen na 22 godine zatvora. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, prenosi BIRN – Justice Report.

KOMENTARI