instant fap

Osigurano 800.000 KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Osigurano 800.000 KM za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju prošle sedmice okončao je proceduru potpisivanja Ugovora s poslodavcima o dodjeli stimulansa za zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Javnim pozivom raspoređeno je 800.000 konvertibilnih maraka za zapošljavanje 81 osobe s invaliditetom u Federaciji BiH. Maksimalni iznos za zapošljavanje jedne osobe je 10.000 KM, kazala je glasnogovornica Fonda Šejla Hrustemović.
Poslodavci koji osobe s invaliditetom zapošljavaju pod opštim uslovima, što podrazumjeva zapošljavanje na otvorenom tržištu rada, te posebnim uslovima pri čemu se osoba s invaliditetom zapošljava u privrednom društvu koje je osnovano radi zapošljavanja ovih osoba, zaposlit će 58 osoba.
Vlastiti obrt ili registovanje pravne osobe, samo ili kao suvlasnik, pokrenut će 23 osobe s invaliditetom, saopćeno je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.
Prilikom razmatranja zahtjeva, kriteriji koji su uzeti u obzir su period na koji se osoba s invaliditetom zapošljava, stepen i vrsta invaliditeta, pod kojim uslovima se osoba zapošljava, te održivost zapošljavanja – obzirom na finansijske i druge mogućnosti podnosioca zahtjeva.
Sredstva dodijeljena putem javnog poziva koristit će se za prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada za zaposlenu osobu, nabavku sredstava za rad, te isplatu ukupnih troškova isplaćenih plaća za zaposlenu osobu.
Prednost prilikom ovog izbora imali su poslodavci koji zapošljavaju osobu s invaliditetom s većim stepenom invaliditeta, odnosno koji ove osobe zapošljavaju na neodređeno vrijeme.
Do sada je primjenom ove stimulativne mjere, te finansiranjem programa i projekata u periodu od 20 mjeseci širom Federacije Bosne i Hercegovine zaposleno 260 osoba s invaliditetom.

KOMENTARI