instant fap

Oslo postaje prvi grad koji će zabraniti automobile?

Oslo postaje prvi grad koji će zabraniti automobile?

Progresivni Skandinavci ponovno rade progresivne stvari, pa tako gradski oci norveške metropole namjeravaju potpuno ukinuti promet automobila.

Nedavno su izabrani gradski oci iz Zelene stranke tako krenuli s inicijativom da se do 2019. godine za sve automobile zatvori gotovo cijelo Oslo ili barem njegov širi centar te da jedino vozila za dostavu i posebne potrebe imaju posebnu dozvolu za saobraćaj.

Osim ekoloških prednosti, tim bi se činom stvorili uslovi za užitak pješaka i biciklista, a analitičari vjeruju kako bi se ovakve promjene pozitivno odrazile i na ekonomiju, pogotovo lokalne trgovine, restorane i druge uslužne djelatnosti.

Ovim bi akcijama bilo pogođeno oko 350 000 ljudi i to uglavnom onih koji žive na periferiji ili u predgrađima, ali bi se sve kompenziralo izgradnjom novih 50-ak kilometara biciklističkih staza i stimulacijom javnog prijevoza.

Naravno, biti će i onih koji će se buniti na takve promjene, pogotovo zato jer u Norveškoj nije uvijek najugodnije voziti se biciklom na posao.

U svakom slučaju će im biti znatno ugodnije i zdravije udisati nešto svježiji zrak, nego se gušiti u ispušnim plinovima stotina hiljada automobila!

KOMENTARI