instant fap

Ostavite se Facebooka i u 2013. uđite slobodno!

Ostavite se Facebooka i u 2013. uđite slobodno!

PROTEKLIH nekoliko godina Facebook polako, ali sasvim neometano sve više i više preuzima kontrolu nad našim životima.

smajlic-30122012-625shutterstock

Mnogi će reći da stanje nije niti približno tako dramatično, ali svi oni koji su barem jednom osjetili ovisničku snagu kojom u svoja njedra labilne neradnike privlači ovo “društveno zlo”, složit će se da ta tvrdnja i nije toliko daleko od istine. A od ukupne milijarde takvih je više nego što mislite.

Koliko ste se puta ulovili da zatvorite popularni plavo-bijeli prozor, ugasite računalo, legnete u krevet, posegnete za mobitelom i “skoknete” na Facebook još malo prije spavanja? Ili se po noći budite u nadi da vam na vrhu stranice svijetli barem jedna crvena obavijest? Ako ste među sretnicima koji na ova pitanja mogu odgovoriti jednim odlučnim “ne, nikad”, onda vjerojatno ne postoji razlog niti zbog kojeg ne biste bili povremeni pušač, povremeni jedač kockice čokolade ili svakodnevni motivacijski govornik za sve one koji se niti upola toliko lako nisu u stanju othrvati podmuklim ovisnostima. Osim toga, u tom slučaju ovaj članak nije za vas.

Jer ako uspjevate svoje “facebookovanje” držati pod kontrolom, on je u principu vrlo dobra tvorevina, i uistinu vam može služiti za povezivanje sa starim prijateljima, rodbinom koja živi na drugom kontitnentu ili za neku drugu vrlinu koja najčešće iskače iz usta onih koji samima sebi pokušavaju opravdati 24-satno višenje na ovoj društvenoj mreži.

S druge strane, najčešće pitanje kojim se psiholozi bave kad je u pitanju izvor zarade Marka Zuckerberga jest jesmo li psihopati ili sociopati ako smo ljudi koji imaju pristup internetu, a nismo na Facebooku. A takve vas stvari nimalo ne bi trebale zabrinjavati, štoviše, osjećajte se posebno i jednistveno govoreći “ja nisam na Facebooku”, a uvijek kao argument možete upotrijebiti onu dobru roditeljsku izlizanu staru: “Ako svi skaču s mosta, zašto bih i ja?”.

Kako bismo sačuvali vaše vrijeme, poboljšali vašu produktivnost, potaknuli vas da obnovite odnose uživo ili jednostavno podržali vašu odluku u nastajanju, donosimo vam popis razloga zbog kojih biste “skidanje” s Fejsa trebali uvrstiti u popis svojih novogodišnjih odluka.

Narušava vaše samopouzdanje

Brojna su istraživanja pokazala… Nebitno, jer su brojna druga pokazala upravo suprotno. Ono što je bitno jest činjenica kako se vi osjećate kad kriomice promatrate kako se netko dobro proveo preko praznika, a vi niste, kakav je novi auto kupio vaš bivši studentski kolega, a vi nemate posao, kako u badiću izgleda pet godina starija frendica… a vi se ove godine niste usudili ni skinuti.

Loše je za vaše zdravlje

Sjećate li se koliko ste se manje uzrujavali dok još niste znali koliko je netko u vašoj neposrednoj blizini nepismen? Ili dok niste morali uživo pratiti prepirku mladog bračnog para, nečije konstantne žalopojke ili bombardiranje fotografijama osakaćenih životinja za koje pola vaših prijatelja misli da će njihova objava nekome pomoći? E pa to će sve nestati, a zajedno sa smirivanjem živaca i uzrujavanjem oko nepotrebnih stvari poboljšat će vam se rad srca, krvni tlak, nestati neurodermitis… Ili neće, ali bar ćete se manje živcirati.

Online susret nikad neće biti prava zamjena za susret uživo

Iako prilikom komunikacije putem interneta imate priliku ispasti pametniji, smješniji, odvažniji pa čak i ljepši, priznajte si da ipak ništa nikad neće zamijeniti vibru, pogled ili miris sugovornika kojem stojite ili sjedite nasuprot. Bio on dobar ili loš. Osim toga, što više vremena provodite komunicirajući preko Facebooka to ćete biti manje sposobni komunicirati uživo. A sve dok na taj način ne možete davati ispite, držati poslovnu prezentaciju ili ljubiti se, to nikako ne može biti pozitivna stvar.

Vaši su divlji trenuci dostupni svima

Šefovima, majkama, bakama, internetu. Naravno, ne možete izbjeći da i vaši “pametni” prijatelji objavljuju inkriminirajuće fotografije koje bi vam mogle na ovaj ili onaj način naštetiti u sadašnjosti i/ili budućnosti, ali možete odbiti u tome aktivno sudjelovati. Također, ako nećete biti prisutni, bit će vašim poznanicima i manje zanimljivo objavljivati gluposti vezane uz vas i vaše “neprimjereno” ponašanje, a odsutnošću ćete izbjeći i mogućnost pisanja pijanih statusa koje ćete drugo jutro požaliti.

Brige o privatnosti

Svaki put kad Facebook promijeni pravila o privatnosti (a to se događa redovito) imate osjećaj kao da vam je netko provalio u spavaću sobu, prekopao ladice s donjim vešom i pomno čuvane tajne noćnog ormarića izložio čitavom svijetu? Zaboravite taj osjećaj, bez Facebook profila nema ni njega.

A sad…je vrijeme za novi status!

Sad kad znate koliko će vam život biti bolji, ljepši, i mirišljaviji izvan zajednice bez koje trenutno ne možete zamisliti dan, vrijeme je da ovaj članak zalijepite na svoj profil i prokomentirate ga s “prijateljima” koji željno iščekuju vašu sljedeću objavu.

KOMENTARI