instant fap

Ostavka, prijevremeni izbori ili pat-pozicija?

Do kraja sedmice, pred novogodišnje praznike, trebao bi se održati sastanak četvorice lidera koji po brzom postupku žele napraviti rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH. Riječ je o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, SBB-a Fahrudinu Radončiću, SD

P-a BiH Zlatku Lagumdžiji i HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.

ostavka-prijevremeni-izbori-ili-patpozicija

Mnogo opcija

Hitni sastanak inicirali su lideri dva HDZ-a, nezadovoljni što njihovi koalicioni partneri gube političko tlo pod nogama. Lider HDZ-a BiH Čović je, nakon što je predsjednik FBiH Živko Budimir odbio smjenu osam ministara u Vladi FBiH iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, najavio “radikalne poteze nakon čega više ništa neće biti isto”. On nije precizirao kakvi će biti, ali nije isključio mogućnost da sada osam ministara iz SDP-a skupa s premijerom Nikšićem, podnesu ostavku, kao ni da HDZBiH i HDZ 1990 u Federaciji budu opozicija.

– Nama je najvažnije da zaštitimo hrvatsku poziciju. Četvorka odmah mora dati odgovor, kratko je rekao Čović te dodao da postoji mogućnost da HDZBiH odustane od rekonstrukcije vlasti u FBiH, ukoliko se ne desi do nove godine.

Prema riječima potpredsjednika SDP-a BiH Damira Hadžića, u pogledu raspleta političke krize u FBiH sve opcije su otvorene, ali je teško predvidjeti šta će biti. Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a Hadžić je kazao da jedno od rješenja mogu biti i prijevremeni izbori.

– U ovom trenutku su tri opcije politički izgledne. Prva je produžetak agonije i statusa quo u Vladi FBiH sve do općih izbora 2014. godine. Druga opcija je da predsjednik FBiH Živko Budimir prihvati rekonstrukciju Vlade koja bi odražavala novu većinu. A treća opcija su prijevremeni izbori, kazao je Hadžić.

Dodao je da bi u tom slučaju morali biti raspisani izbori za kantone i Parlament FBiH. Iako je zakonski nemoguće obaviti federalne izbore bez izbora i za državni Parlament, Hadžić je kazao kako se za potrebe deblokiranja Federacije BiH pare moraju naći.

Žrtvovati ili ne

Protiv vanrednih izbora nije ni lider SDP-a Lagumdžija: “Ako ovo ne ide, dajte da napravimo u Federaciji BiH početkom godine prijevremene izbore i da dobijemo vlast koja će funkcionirati. SDP nije stranka koja po svaku cijenu hoće biti u vlasti.”

Ukoliko bi na sastanku lidera bila zatražena ostavka Nikšića, u SDP-u, prema nezvaničnim izvorima, nisu baš voljni to prihvatiti. Nisu spremni da žrtvuju svog premijera jer bi novi mandatar morao ponovo da dođe “na ruke” Budimiru i potpredsjednicima, koji bi ga morali potvrditi. Sigurni su da Budimir nikada ne bi prihvatio da novi mandatar ponovo bude Nermin Nikšić. Međutim, uzimajući u obzir i druge opcije, SDP bi se možda i mogao riješiti svog premijera, što će se znati do kraja sedmice.

Ukoliko bi politička situacija u Federaciji i nakon sastanka ostala ista, moguće je i da se HDZ-ovi povuku u opoziciju čime bi, pored Vlade FBiH i Parlament FBiH došao u pat-poziciju. Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon je kazao na FTV-u da je “problem u FBiH problem političkih lidera koji ne razgovaraju nego se optužuju i prebacuju krivicu jedni na druge” te dodao da ne misli da je rješenje problema u FBiH u prijevremenim izborima, jer bi to tražilo dodatna sredstva, a rezultati bi mogli da budu isti kao do sada.

KOMENTARI