instant fap
Naslovnicainmedia danas

Osuđena monstruozna Ranka Tomić, koja je zlostavljala bolničarku Petog korpusa

Osuđena monstruozna Ranka Tomić, koja je zlostavljala bolničarku Petog korpusa

Ranka Tomić osuđena je pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na pet godina zatvora i to za ratni zločin prema ratnim zarobljenicima u mjestu Radić kod Bosanske Krupe 1992. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Ranka Tomić je osuđena jer je u junu 1992. u mjestu Radić, kao komandantkinja “Fronta žena Petrovac” pri Petrovačkoj brigadi Vojske Republike Srpske mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje i povrijeđivala tjelesni integritet, te učestovovala u ubistvu ratne zarobljenice Karmene Kamenčić (18), bolničarke Petog korpusa Armije BiH.

Ona je, naime, kobnoga dana potpuno nenaoružana bila u izvidnici s pripadnicima Ključko-sanske brigade koja je na povratku upala u zasjedu kod mjesta Radić u blizini Bosanske Krupe. Karmen je pogođena s tri metka a naknadno će se ispostaviti da bi za nju bilo puno bolje da je umrla na licu mjesta, prenosi portal Priznajem.

Istraga je pokazala da je tako ranjena dospjela u ruke svoje krvnice Ranke Tomić, komandantkinje četničke “Ženske fronte”.

“U dvadeset godina sam se naslušao i nagledao mnogo stravičnih priča u kojima ljudi ljudima u ratu čine nezamislive stvari. Žive lomače, odgrizanje testisa, silovanje metalnom štangom, masakri žena i djece, sve gore od goreg, ali nekako me uvijek najdugotrajnije pogodi slučaj iz Bosanske Krupe, srpnja 1992.godine”, piše novinar Edi Ramulić koji je iz optužnice “prekucao” sve detalje ovog monstruoznog zločina:

“Kada su pripadnice „Fronta žena Petrovac” oštećenu Kamenčić Karmenu odvele u jednu dolinu u blizini škole u mjestu Radić (općina Bosanska Krupa), gdje je bio okupljen veći broj žitelja tog mjesta, nakon čega joj je optužena Tomić Ranka naredila da skine svu odjeću sa sebe i potom da tako gola puže po zemlji, uslijed čega je oštećena zadobila brojne povrede u vidu razderotina po tijelu, da bi joj potom naredila da sama sebi iskopa grobno mjesto, pritom joj stavljajući granje crnog trna među noge, da bi joj u jednom trenutku prišle i tukle je ljeskovim štapovima po tijelu, sve dok se štapovi ne bi slomili.

Zatim je Tomić Ranka oštećenoj nožem odsjekla kosu, praveći joj pritom nožem znak križa na glavi, a zatim joj isto nožem urezala znak križa cijelom dužinom njenih leđa, što je kod oštećene izazvalo obilno krvarenje. Zatim je uzela nož i oštećenoj razrezala donji dio uha što je kod Karmene izazvalo još obilnije krvarenje, a optužena Tomić Ranka je zatim oštećenoj Kamenčić Karmeni naredila da pjeva srpske pjesme i da se klanja, stavljajući joj pritom uz pomoć čizme glavu u goveđu balegu i tukući je lopatom po stražnjici.

Nakon toga su oštećenu odvele u drugu dolinu 70 metara udaljenu od navedene, gdje se u društvu sa njima nalazio i tada mlađi maloljetnik rođen 14.08.1976.godine, pa kada su tamo svi zajedno stigli, oštećenoj su naredili da ponovo sebi kopa grobno mjesto, ali s obzirom da oštećena usljed preživljenog mučenja za to više nije imala snage kopanje rupe je završio maloljetnik, nakon čega je oštećenoj naredio da legne na leđa u već iskopanu rupu, što je ona i učinila, da bi joj potom iz vatrenog oružja – automatske puške, u predio grudi i trbuha ispalio između 5 i 7 metaka usljed čega je, od zadobijenih povreda, Kamenčić Karmena na licu mjesta i umrla”, prenosi portal Priznajem. 

KOMENTARI