instant fap

Otkazan štrajk prosvjetnih radnika u USK: Nastava počinje u ponedjeljak

Otkazan štrajk prosvjetnih radnika u USK: Nastava počinje u ponedjeljak

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk zbog provođenja postupka mirenja, tako da će nastava u drugom polugodištu početi kako je i planirano u ponedjeljak, 28. januara.

“Vlada USK se potrudila da onemogući generalni štrajk prosvjetnih radnika, tako što nije formirala listu kandidata za Mirovno vijeće i što naše prethodne pregovore ne smatra mirenjem. Naravno, jasno je da mi po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku sada ne možemo organizovati zakonit generalni štrajk i ne želimo snositi neželjene sankcije”, rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Iz sindikata su istakli i kako je Kantonalnoj vladi ostavljeno dovoljno vremena da riješi sve probleme, međutim da im je onemogućavanjem štrajka uskraćeno demokratsko pravo borbe za radnička prava.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić napomenuo je kako Vlada samo insistira na ispunjenju svih zakonskih obaveza.

“Donesena je Uredba na osnovu koje se mora formirati lista kandidata za Mirovno vijeće. Proces mirenja je obavezan prema Zakonu o štrajku i sasvim je onda jasno da u ovom slučaju nisu ispoštovane sve zakonske obaveze”, dodao je Omerdić.

Predstavnici sindikata obrazovanja USK najavili su da će nastavni proces u školama na području ovog kantona početi u ponedjeljak, te da će se planski odvijati do sticanja zakonskih uslova za realizaciju generalnog štrajka.

KOMENTARI