instant fap

Otkriće: Otkrivene nepoznate funkcije mozga

Istraživači sa Univerziteta Bilkent tvrde da teorija prema kojoj lijeva strana mozga kontroliše desnu stranu tijela, a desna strana mozga lijevu stranu tijela ne važi za svaku situaciju.

U eksperimentima u kojima se objekat pokazuje samo desnoj strani čovjeka uočeno je da mozak taj objekat ne procesuira samo lijevom hemisferom, već sa obije.

Tako je dokazano da obije hemisfere mozga rade istovremeno za obije strane. U eksperimentima je pokazano kako naš mozak razlikuje sjajne i mat objekte i napravljen je kompjuterski softver koji kopira ovo ponašanje mozga.

Službenik Centra za istraživanje magnetne rezonance (UMRAM) i profesor na Fakultetu elektrotehnike na Univerzitetu Bilkent, prof. dr. Ergin Atalar, u izjavi za agenciju Anadolija kazao je da su tokom eksperimenata otkrili osobine mozga koje dosad nauci nisu bile poznate prenosi klix.ba

Atalar je istakao da se godinama rade eksperimenti s ciljem da se sazna na koji tačno način mozak funkcioniše.

“Uradili smo eksperimente da otkrijemo kako mozak vidi, kako procesuira ono što oko vidi. Ima dosta teorija u vezi s ovom temom. Sa ovim eksperimentima smo dokazali šta fali dosadašnjim teorijama. Jer, prema većini teorija, imamo dvije hemisfere. Desna strana mozga kontroliše lijevu stranu tijela i obrnuto. Naprimjer, uperite pogled u jednu tačku i ono što se nalazi na lijevoj strani od te tačke očitava desna hemisfera mozga. Ali naš eksperiment je pokazao da se objekat s lijeve strane očitava u obje hemisfere”, rekao je Atalar.

( tehnologija.me )

KOMENTARI