Otkrivamo koja su zanimanja na listi najtraženijih u USK-u!

HomeVijestiBiH

Otkrivamo koja su zanimanja na listi najtraženijih u USK-u!

“Zatvorena” vrata srednjoškolskog centra

U Unsko-sanskom kantonu (USK) trenutno najviše nedostaje radnika u ugostiteljskom i građevinskom sektoru, te metalo-prerađivačkoj industriji.

Kako bi učenike pri upisu u srednje škole motiviralo na odabir deficitarnih zvanja, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta odlučilo je preko javnog natječaja stipendirati njihovo školovanje.

Na listi traženih zanimanja u USK-u su kuhari, konobari, zavarivači, limari, stolari i zidari. Na tržištu radne snage, kako doznajemo u Službi za zapošljavanje, nedostaju i programeri, električari, te medicinski farmaceutski i veterinarski tehničari.

I dalje je najveći interes učenika za upis u srednju medicinsku školu, ali posljednjih godina bilježi se sve veće zanimanje za Srednju mještovitu školu odnosno ugostiteljski smjer.

Pored stipendiranja deficitarnih zanimanja od strane resornog federalnog ministatstva jedan od načina da se ublaži problem nedostatka radne snage je omogućavanje obuke i prekvalifikacije. Samo u ovoj godini 370 nezaposlenih prošlo je program Centar za stručno osposobljavanje i edukaciju Službe za zapošljavanje USK.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0