instant fap

Otkriven drevni kanadski New York

Na sjevernim obalama jezera Ontarija u Kanadi arheolozi su otkrili najveće, najsloženije i najkozmopolitskije naselje 16. stoljeća u tom dijelu svijeta

Od 1500. do 1530. godine, u vrijeme dolaska prvih Europljana u Sjevernu Ameriku, nalazište nazvano Mantle nastanjivali su pripadnici naroda Huron-Wendat. U iskapanjima koja su se uglavnom vodila od 2003. do 2005. pronađeno je 98 dugih kuća, zidovi od teških trupaca te oko 200.000 artefakata među kojima deseci umjetničkih prikaza ljudi i životinja.

O ovom nalazištu pripremljeni su knjiga i dokumentarni film koji će ovaj tjedan biti prikazan na History Channelu.

‘Ovo je trenutak u stilu Indiane Jonesa, ovo je velika stvar’, rekao je u filmu voditelj istraživanja, arheolog Ron Williamson sa Sveučilišta u Torontu. ‘Bilo je to najveće i najsloženije kozmopolitsko naselje onoga vremena. Znanstvenici su uglavnom zapanjeni kada ga vide.’

Stručnjaci procjenjuju da je na području veličine Manhattana živjelo između 1.500 i 1.800 ljudi. Za odjeću godišnje su trebali oko 7.000 jelenjih koža, a kako bi ih ulovili, morali su se kretati područjima udaljenim oko 40 km od naselja. Unatoč golemim razmjerima, nalazište je stoljećima ostalo neotkriveno jer su kuće bile izgrađene od drvene građe koja relativno brzo propada.
Nalazi pokazuju da su se stanovnici znali uspješno nositi s požarima, odnosno da su u slučaju da je jedna građevina izgorjela znali kako sačuvati ostale. Williamson ističe da je to zadivljujuće jer drvo lako gori, a kuće su bile izgrađene relativno gusto jedna pored druge.

Zanimljivo je da su među artefaktima pronađeni i neki predmeti iz Europe – dvije bakrene ogrlice i jedna željezna sjekira iz Španjolske – koji su onamo stigli cijelo stoljeće prije prvih poznatih europskih istraživača. Pronađeni tragovi poput skalpiranja i mučenja pokazuju da su se prije uspostave Mantlea u tim krajevima vodili krvavi ratovi. Poznato je da su pripadnici plemena Huron-Wendat bili u neprijateljskim odnosima s Irokezima. No s izgradnjom naselja i njegovih zidina, koje su vjerojatno obeshrabrile moguće napade, područjem je zavladao mir koji neki znanstvenici uspoređuju s uspostavom Ujedinjenih naroda i NATO-a nakon Drugog svjetskog rata. Nažalost, kaže Williamson, nakon dolaska Europljana taj mir se nije održao. ‘Kada su stigli Europljani, cijela se stvar počela vrtjeti oko gospodarskih interesa i trgovine krznima’, objasnio je.

KOMENTARI